Pages

Sunday, September 23, 2018

Αρχική


Για να αποτραπούν οι τραυματισμοί στο νερό απαιτούνται καταρτισμένοι ναυαγοσώστες και όχι νομοθετημένα σκιάχτρα.

Ελληνίδες-Έλληνες
Οι τραυματισμοί στο νερό με αιχμή του δόρατος τον πνιγμό, αποτελούν ένα υπαρκτό και έντονα υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα κατατάσσεται 6η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και 39η σε 116 χώρες σε θανατηφόρους πνιγμούς. Σε κάποιες ηλικιακές ομάδες γυναικών, καταλαμβάνει την 8η και 11η θέση μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Σε κάθε θανατηφόρο αντιστοιχούν πολλαπλάσιοι μη θανατηφόροι που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικές βλάβες [περισσότερα].

Θεμελιώδης πυλώνας για την προληπτική αποτροπή του προβλήματος, είναι μια ισχυρή ναυαγοσωστική νομοθεσία βασισμένη σε σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, σε επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία και όχι στον εμπειρισμό. Απαραίτητα συστατικά της, είναι η πρόβλεψη ρυθμίσεων σχετικών με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων, το έμψυχο δυναμικό (διευθυντές, εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες, κτλ), τις προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας και επιθεώρησης των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και των αντίστοιχων παράκτιων λουτρικών εγκαταστάσεων.

Το Π.Δ. 31/2018, τέθηκε σε ισχύ πριν την έλευση του καλοκαιριού του 2018. Αποτελεί προϊόν μιας ισχνής διαβούλευσης που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επιστολή της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, "κατά την κατάρτιση του π.δ., ελήφθησαν υπ’ όψιν και ενσωματώθηκαν, στο μέτρο του δυνατού, οι απόψεις της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος" (αρ. πρωτ. 133.3/66133/7-9-2018). H διατύπωση "στο μέτρο του δυνατού" κρίνεται εκ του αποτελέσματος αδικαιολόγητα ανεπαρκής όταν οδηγεί σε απώλεια ζωών και  επαγγελματικό-επιστημονικό μεσαίωνα όσους καλούνται να τις προστατέψουν. Ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει και τις απόψεις πλήθους άλλων κοινωνικών εταίρων. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επιστολή που εστάλη στην Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας στις 30.10.2017 (πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ το Π.Δ. 31/2018), ούτε καν οι μισές αναγνωρισμένες σχολές ναυαγοσωστικής (εντός και εκτός ΕΣΝΕ) δεν ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Π.Δ. Ομοίως, ελλείψει δημόσιας διαβούλευσης, δεν δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις των χιλιάδων πιστοποιημένων Ελλήνων ναυαγοσωστών, των χιλιάδων πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ, και σημαντικών φορέων που υπηρετούν την ναυαγοσωστική, την ασφάλεια στο νερό και την δημόσια υγεία (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ενώσεις, σωματεία, ΜΚΟ, Τομείς Υγρού Στίβου όλων των ΤΕΦΑΑ της Ελλάδας, κτλ). Έτσι, η κατάθεση εισηγήσεων και η διαβούλευση δεν ήταν ούτε γόνιμη ούτε ευρεία.

Αυτή η συρρίκνωση της πολυφωνίας σε ένα ασφυκτικά περιορισμένο κύκλο διαβουλευομένων από πλευράς ναυαγοσωστικής, φανέρωσε σύντομα αρνητικές συνέπειες. Πλήθος φωνών επαγγελματιών του χώρου, δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή και παραπόνων από δήμους και αθλητικές ομοσπονδίες, φανερώνει ότι ορισμένες διατάξεις του Π.Δ. 31/2018 θέτουν σε κίνδυνο την ζωή λουομένων και θίγουν σημαντικά επαγγελματικά δικαιώματα όσων δραστηριοποιούνται γύρω από την ναυαγοσωστική. Συνεπώς, είναι επιτακτική η άμεση επικαιροποίησή του [περισσότερα].

Ενδελεχής σταχυολόγηση του ΠΔ 31/2018, φανέρωσε την ύπαρξη 100 διατάξεων που χρήζουν διευκρινήσεων. Πλήθος διατάξεων αντίκεινται στην Ελληνική νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό δίκαιο, στις διεθνείς πρακτικές εκπαίδευσης ανάνηψης, πρώτης βοήθειας, και ναυαγοσωστικής διεθνών οργανισμών. Για όλες αυτές τις διατάξεις, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας από τις 13-4-2018 μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει απαντήσεις [περισσότερα].

Εξαιτίας των παραπάνω δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο και προσκαλώ κάθε εμπλεκόμενο σε δημόσια διαβούλευση. Αν δραστηριοποιείσαι γύρω από το νερό με κάποιο τρόπο (αναψυχή, επαγγελματικά, αποκατάσταση, τουρισμό), έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι ότι η ναυαγοσωστική νομοθεσία πρέπει να σε προστατέψει. Σε προσκαλώ να διαβάσεις και να σχολιάσεις τα άρθρα (γράφοντας "συμφωνώ" ή "διαφωνώ" ή να προτείνεις συγκεκριμένες αλλαγές). Το σύνολο των σχολίων με τα ονοματεπώνυμα και την ιδιότητα όσων συμμετάσχουν (ανώνυμα σχόλια δεν θα γίνονται δεκτά), θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα δημοσιευτούν στο μηνιαίο e-περιοδικό "Ο Αθλοσώστης", της μοναδικής ελεύθερης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής φωνής του ναυαγοσωστικού κλάδου στην Ελλάδα. Ημερομηνία λήξης υποβολής σχολίων: 30 Δεκεμβρίου 2018.

Ελληνίδα-Έλληνα, αισθάνομαι καθήκον να υπηρετήσω τον τομέα της πρόληψης τραυματισμών στο νερό με κάθε δημοκρατικό και πρόσφορο τρόπο. Έχοντας απολέσει 3 συγγενείς στη θάλασσα και δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου γύρω από το πεδίο της πρόληψης-διάσωσης και φροντίδας, είναι υποχρέωσή μου να αγωνιστώ για να βελτιωθεί κάτι στην πατρίδα μας. Αν αισθάνεσαι ότι οι διατάξεις του Π.Δ. 31/2018 δεν σε βρίσκουν σύμφωνο, πράξε το αυτονόητο.


"Πάρε θέση για την ασφάλεια 
και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα.
Αν δεν το κάνεις ΕΣΥ, 
θα το κάνουν ΑΛΛΟΙ για σένα!"


Με εκτίμηση
Στάθης Αβραμίδης, DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x 2, International Swimming Hall of Fame

47 comments:

  1. Ως αθλήτρια υγρού στίβου, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και επαγγελματίας στον χώρο της ασφάλειας στο νερό με εργασιακή εμπειρία σε Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρο και Αμερική, φρονώ ότι η παραπάνω αιτιολογική έκθεση θέτει επί τάπητος ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλοι όσοι ασχολούμαστε άμεσα ή έμμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και όσοι απλά απολαμβάνουμε το αγαθό του νερού που μας προσφέρει απλόχερα η Ελλάδα, έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τις απόψεις μας, ώστε να τύχουμε ενός πραγματικά και όχι εικονικά νέου νομοθετικού πλαισίου για την ναυαγοσωστική. Το ΠΔ 31/2018, έλαβε υπ' όψιν ένα συντριπτικά μικρό αριθμό απόψεων με αποτέλεσμα να μην πλησιάζει ούτε το 20% όσων θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν για να αποτελεί η Ελλάδα πρότυπο προς μίμηση από άλλες χώρες για την ναυαγοσωστική της νομοθεσία, και όχι ντροπή όπως τώρα, αφού σε πλείστες διατάξεις παραβιάζονται βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα των ναυαγοσωστών (βάση Ελληνικής νομοθεσία και Ευρωπαϊκού δικαίου), των πιστοποιημένων εκπαιδευτών αλλά και λειτουργούμε εμπνεόμενοι υπό καθεστώς κακομοιριάς ("αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας δεν καταλαβαίνουν, και δεν έχουν γνώσεις, ας αρκεστούμε στις λίγες θετικές διατάξεις και ας πούμε ευχαριστώ"). Όπως είπε κάποτε ο Ν. Καζαντζάκης στο άκουσμα του θανάτου ενός αγαπητού φίλου, "αρνούμαι να υπογράψω!". Προσωπικά, την σωματική ακεραιότητα μου και των γύρω μου και τα επαγγελματικά μου δικαιώματα, δεν τα χαρίζω σε κανέναν που με ασχετοσύνη νομοθέτησε τόσο ανώριμα. Θα καταθέσω τις απόψεις μου αναλυτικά σε κάθε άρθρο ξεχωριστά.

    Ελευθερία Αβραμίδου, DipEd, BEd, Bsc
    Εκπαιδεύτρια SLSA GB, STA, ASA, BST
    Diploma Award, Royal Life Saving Society Commonwealth
    eleftheriaavramidou@hotmail.com

    ReplyDelete
  2. Είναι λυπηρό να μη λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με την ασφάλεια στο νερό από την πολιτεία, η οποία υποτίθεται ότι μεριμνά για την προστασία των πολιτών της. Η έλλειψη συνεργασίας και η αδιαφορία του Κράτους σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα παίρνει διαστάσεις αδιαλλαξίας δυσκολεύοντας το έργο των ανθρώπων που αγωνίζονται προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον τομέα της διάσωσης στο νερό. Δεν μπορώ να καταλάβω την αδικιολόγητη άρνηση των υπευθύνων νομοθετών κατόπιν έντονων ενστάσεων (ανοιχτών επιστολών) για το ΠΔ 31/2018 να εξακολουθεί να υφίσταται, τη στιγμή που και αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός των πνιγμών ήταν υψηλός. Αν αυτό δεν αποτελεί από μόνο του την απόδειξη για τις παραλήψεις του Προεδρικού Διατάγματος και δεν συγκινεί τον Υπουργό ώστε να συγκαλέσει συμβούλιο για την άμεση επίλυση των ζητημάτων, δίνεται η εντύπωση πως ο λουόμενος αφήνεται στο έλεος του και επαυφύεται στα χέρια της τύχης. Από την άλλη πλευρά η αδιάφορη συμπεριφορά της Πολιτείας φαίνεται να απαξιώνει το δύσκολο λειτούργημα του ναυαγοσώστη συνεχίζοντας να κλείνει ερμητικά τ' αυτιά της στις φωνές των επαγγελματιών που εκφράζουν με αγωνία τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραλήψεις του ΠΔ 31/2018 για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Μακάρι κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν δίνοντας αξία στην ανθρώπινη ζωή και να εκτιμήσουν τον ηρωισμό των ανθρώπων που κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση των συνανθρώπων τους.

    ReplyDelete
  3. Είναι λυπηρό για τους γονείς να μαθαίνουν πως η πολιτεία που υποτίθεται πως προστατεύει τα παιδιά των πολιτών, να δείχνει τέτοια ολιγωρία και αδιαφορία όσον αφορά τέτοια σημαντικότατα ζητήματα... Ευελπιστώ να διευθετηθούν τα εν λόγω θέματα για να νιώθω ασφαλής όταν πηγαίνω στην παραλία με τα παιδιά μου αλλά και για την προστασία των ναυαγοσωστών που με αυτοθυσία σώζουν ζωές όταν παραστεί ανάγκη. Τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή. Ο κίνδυνος του πνιγμού είναι πάντοτε ορατός όταν τα παιδιά παίζουν στην παραλία και οι ναυαγοσώστες πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευόμενοι για να είναι σε εγρήγορση να επέμβουν και να σώσουν τα παιδιά μας. Μακάρι να μεριμνήσει σύντομα ο κρατικός παράγοντας και να επιλυθούν όλες οι ασάφειες και οι παραλήψεις. Εύχομαι καλή επιτυχία.

    ReplyDelete
  4. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειμαι της Θαλασσας αλλα του βουνου. Ομως εχω ασχοληθει και με τις Α Βοηθειες ξεροντας την σημασια που εχουν για την αντιμετωπιση ατυχηματων και την διατηρηση της ζωης. Ελπιζω λοιπον οι υπευθηνοι να ακουσουν - διαβασουν - λαβουν υποψην τους την γνωμη οσων εχουν ασχοληθει με την ναυαγωσοστικη τις Α Βοηθειες εχουν ξοδεψει ωρες σε εκπαιδευσεις και σε εθελοντικες δρασεις αγαπανε την Θαλασσα και τον συνανθρωπο και μονο απο την εμπιρεια τους μπορουν να εχουν μια πιο σφαιρικη και ολοκληρωμενη αποψη για το θεμα.
    Ας ελπισουμε οτι δεν θα πεταχθει αλλη μια φορα η γνωμη μας στα σκουπιδια οπως συνηθως γινεται και θα βαλουμε το λιθαρακι μας να γινει το σωστο και να αλλαξουν καποια πραγματα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θεωρώ ότι κάθε γονιός πρέπει να νιώθει ασφάλεια στην παραλία τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε τόσες παραλίες, είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός άρτια εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη για την διάσωση και την παροχή πρώτων βοηθειών. Η ανθρώπινη ζωή είναι το πιο σημαντικό πράγμα και θα έπρεπε να είναι πάνω απ'ολα όπως και θα έπρεπε να πηγαίνουμε μπροστα και όχι να μένουμε στάσιμη.

      Delete
  5. Είναι απογοητευτικό και θλιβερό να βλέπεις αυτές τις παραλήψεις στη νομοθεσία της ναυαγοσωστικής. Ήθελα να γίνω ναυαγοσώστρια σαν τη μητέρα μου αλλά βλέποντας το όριο ηλικίας και την απαράδεκτη νομοθεσία, πραγματικά θα το σκεφτώ πολύ αν θα ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο. Δεν υπάρχει εκτίμηση των υπηρεσιών του ναυαγοσώστη από την Πολιτεία. Λυπάμαι πολύ που οι ναυαγοσώστες αφήνονται απροστάτευτοι στο έργο που υπηρετούν με αυτοθυσία. Σαν νέος άθρωπος απογοητεύομαι και αποθαρρύνομαι καθημερινά από την αδιαφορία του Κράτους.

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ με την αιτιολογική έκθεση που ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη να αφυπνιστούμε όλοι μας και να συμμετάσχουμε ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες που αφορούν την ασφάλειά μας ως λουόμενοι, όσων επισκέπτονται την χώρα μας για τουρισμό αλλά και όσοι δραστηριοποιούμαστε γύρω από τον υγρό στίβο και την πρόληψη, διάσωση και φροντίδα τραυματισμών στο νερό.

    ΝΗΡΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
    nireasathna@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Αισθάνομαι υποχρέωση να συμμετάσχω στην παρούσα ΑΤΥΠΗ μεν αλλά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ δε δημόσια διαβούλευση επικαιροποίησης του Π.Δ. 31/2018. Σε αυτήν πρέπει να εκφράσω το γεγονός ότι ούτε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας (δηλ. η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας) αλλά ούτε και ο προνομιακός της συνομιλητής (δηλ. η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας), δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις και να καταθέσω προτάσεις. Το ΠΔ 31/2018 θα χρησιμοποιηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως τρανό παράδειγμα του πως μια μικρή κλίκα επαγγελματιών, εξαπατά μια κυβερνητική υπηρεσία, προσποιούμενη ότι εκπροσωπεί ένα ολόκληρο κλάδο. Θα αποτελέσει επίσης παράδειγμα υποκρισίας, της ίδιας κρατικής υπηρεσίας που προσποιείται ότι διαβουλεύτηκε επαρκώς "στο πλαίσιο του εφικτού".

    Αρκετούς μήνες πριν το ΠΔ 31/2018 τεθεί σε ισχύ, με την αποκαλούμενη "Επιστολή των Δώδεκα", ενημερώσαμε το Υπουργείο ότι πλήθος σχολών ναυαγοσωστικής ΔΕΝ ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του προσχεδίου. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας συνέχισε να προσποιείται ότι διαβουλεύεται με όλες τις σχολές και η ηγεσία της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (δηλ. όσοι έχουν το δικαίωμα της υπογραφής), ότι έχουν ενημερώσει όλες τις σχολές. Η πραγματικότητα διαψεύδει και τους δύο. Οι νομίμως δραστηριοποιούμενες σχολές στην Ελλάδα, είναι περίπου 25. Από αυτές, η ΕΣΝΕ έχει ως μέλη της τις 13. Όπως προκύπτει από την επιστολή, ενήμερες για το προσχέδιο του ΠΔ ήταν περίπου οι μισές. Με άλλα λόγια, το μέλλον, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης χιλιάδων εργαζομένων (εκπαιδευτές, διευθυντές, ναυαγοσώστες, ιδιοκτήτες σχολών, υπεύθυνοι λουτρικών εγκαταστάσεων), τις αποφάσισαν 5-6 άνθρωποι! Χωρίς πραγματική ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση. Και επειδή μια τυχόν επικαιροποίηση των τραγικών τους λαθών θα γίνει πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο, καταθέτω εδώ τις απόψεις μου.

    1) Κατηγορώ ως εγκληματικά απλοϊκές τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ. Η σύγχρονη έρευνα, επιστήμη και εμπειρία μπορούσαν να συνδράμουν σε ασύγκριτα θετικότερα αποτελέσματα, αν είχαν υιοθετηθεί. Κόσμος πεθαίνει άδικα στη θάλασσα. Οι συγγενείς τους θα επαναστατούσαν, αν γνώριζαν ότι πολλοί θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί αν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας είχαν λάβει υπ' όψιν τους επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που τους είχαν κατατεθεί. Αλλά δεν τις διάβασαν "γιατί ήταν πολυσέλιδες και δεν προλάβαιναν". Δεκαοχτώ χρόνια χρειάστηκαν για να αναμορφώσουν το παλιό ΠΔ και δεν προλάβαιναν! Μου θυμίζει την περίπτωση που κάποιοι υπουργοί ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει!
    2) Θλίβομαι που τα επαγγελματικά δικαιώματα του ναυαγοσωστικού κλάδου παίχτηκαν στα ζάρια από ανθρώπους ναυαγοσωστικά απαίδευτους που είχαν το δικαίωμα της υπογραφής. Διαβάσατε κύριοι της ΔΛΑ τα βιογραφικά των συνομιλητών σας;
    3) Προσυπογράφω τις διατάξεις που εισηγείται η παρούσα άτυπη διαβούλευση. Αποτελούν καρπό πολυετούς προετοιμασίας, γνώσης των διεθνών πρακτικών και ικανότητα εναρμόνισης τους στην Ελληνική πραγματικότητα.
    Το ύφος μου είναι καυστικό γιατί κάθε λάθος της ΔΛΑ και της υποτιθέμενης ΕΣΝΕ (μια που δεν εκπροσωπεί όλα τα μέλη της) ισοδυναμεί με απώλεια ζωών και υποβάθμιση εργασιακών συνθηκών και επαγγελματικής προετοιμασίας. Το τίμημα είναι μεγάλο για να είμαι ευγενής σε όσους με απρέπεια φίμωσαν αρκετούς επαγγελματίες και αποτελούν την αιτία για να χαθούν ζωές. Ο μόνος τρόπος για να επανορθώσουν, είναι να υιοθετήσουν τα αποτελέσματα της παρούσας διαβούλευσης.

    Λέανδρος Στεφανάκης BEd, MSc
    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
    τ. Ιδιοκτήτης/Διευθυντής Ναυαγοσωστικής Σχολής Ποσειδών


    ReplyDelete
  8. Κάθε γονιός πρέπει να νιώθει ασφάλεια στην παραλία τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του.Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που έχουμε τόσες πλαζ.Είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη για την διάσωση και την παροχή πρώτων βοηθειών. Η ανθρώπινη ζωή είναι το πιο σημαντικό πράγμα.Ας ελπισουμε οτι δεν θα πεταχθει αλλη μια φορα η γνωμη μας στο κάδο απορριμάτων οπως συνηθως γινεται και θα βαλουμε τοχεράκι μας να γινει το σωστο και να αλλαξουν καποια πραγματα

    ReplyDelete
  9. It is a sad day when you realise that 18 years have passed since that inaugural trip to Manly Beach,Sydney Australia for the Rescue 2000 competition ,where the first ever Greek Lifesaving Team took pride and place amongst all the other nations of the world. Sad because back then we had to ask permission from the Red Cross of Greece ,to allow us to compete and still after all these years we still dont have a independant Greek Lifesaving Association!! Shame!!
    We in Australia have become so used to the fact that if the beach is patrolled by our vounteer Australian Lifesavers, we know that its safe to swim and these heroes are there to help us if need be.
    Hopefully the government of Greece can come up to the times, we are in the year 2018 for God's sake! They have Taxis-net, but we are still in the dark ages when it comes to regular Greek lifesavers partrolling the lovely world acclaimed Greek beaches.

    Andy Anastasios Pappas
    Life Member Australian Physiotherapy Association
    Bronze Medallion Surf Lifesaving, Pambula S.L.S.C

    ReplyDelete
  10. Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, όταν η πολιτεία παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες (ωράρια, εξοπλισμός, σωστή εκπαίδευση κλπ) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ως προς την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερα στην χώρα μας με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής κατάλληλης για κολύμπι και με τόσο αριθμός τουριστών κάθε χρόνο. Ως εκπαιδεύτρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (BLS) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) βλέπω συνεχώς την αγωνιά των γονιών να γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν όποια απειλή για την ζωή του παιδιού τους, όπως τον πνιγμό. Όταν λοιπόν μιλάμε για βασικές γνώσεις Α Βοηθειών που κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι, είναι αδιανόητο να μην θεωρούνται απαραίτητες γνώσεις για ένας επαγγελματία διασώστη όπως ο ναυαγοσώστης. Καμία έκπτωση στην εκπαίδευση των ανθρώπων που μπορούν να σώσουν την ζωή των παιδιών μας!

    ReplyDelete
  11. Ειναι απαραδεκτο να μην προβλεπεται εκπαιδευση ναυαγοσωστών στην Καρπα για ανηλικα θυματα πνιγμου.

    ReplyDelete
  12. Τουλάχιστον απαράδεκτο...
    Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη πολλώ δε μάλλον οταν πρόκειται για αθώες παιδικές ψυχές...
    ΝΤΡΟΠΗ....

    ReplyDelete
  13. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι που θα κληθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές να μην έχουν την πλήρη υποστήριξη της πολιτείας. Οι Ά βοήθειες αποτελούν συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να εφαρμόζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να αισθάνονται εκτεθιμένοι και ανασφαλείς απέναντι στη νομοθεσία. Οι πρόχειρες δουλειές δεν αποφέρουν συνήθως καλά αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  14. Ο κυριος παυλοπουλος εχει δει τις στατιστικες πνιγμων των τελευταιων ετων; γνωριζει τι γινεται; τον εχει ενημερωσει καποιος ή απλα πηρε στα χερια του καποιο φακελο και χωρις να τον διαβασει εβαλε φαρδια πλατια την υπογραφη του;

    ReplyDelete
  15. Καντίκας ΙωάννηςOctober 14, 2018 at 11:52 PM

    Δυστυχώς και εδώ η πολιτεία είναι απούσα, ανίδεοι με το θέμα δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις και αφήνονται εκτός γνωστές του θέματος.
    Για άλλη μια φορά το κράτος δηλώνει ουσιαστικά απών και αφήνει στην τύχη τους εκατομμύρια Έλληνες πολίτες αλλά και τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την χώρα μας.
    Επιτέλους ας αντιμετωπιστεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη με την σοβαρότητα που του αρμόζει και να μην αφήνεται η ασφάλεια των πολιτών στην τύχη πια.
    Κατά την γνώμη μου θα πρέπει το επάγγελμα και η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη να έχει άμεση σύνδεση με το αντίστοιχο του διασώστη στο εκαβ, και να ξεκινήσει από το σχολείο η "εκπαίδευση" των παιδιών για τους κώδικες συμπεριφοράς στην θάλασσα.

    ReplyDelete
  16. Ο Τελμησσός Μαραθωνοδρόμων, είναι αθλητικός σύλλογος με 350 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη. Σκοπός του είναι η προαγωγή της υγείας του ανθρώπου μέσα από τον αθλητισμό. Ως μέρος των δραστηριοτήτων του έχει διεξάγει δράσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής. Μέσα από αυτές, είχε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει την αξία της ναυαγοσωστικής ως μέσο προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι, πλησίον στην φυσική μας έδρα, βιώσαμε έντονα την τραγωδία της απώλειας της ζωής και την απόγνωση που είχαν οι συντοπίτες μας πέφτοντας στην θάλασσα για να σωθούν. Τα παραπάνω γεγονότα, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ότι μια ναυαγοσωστική νομοθεσία που έχει ως σκοπό της την προστασία των πολιτών, δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην εκπαίδευση των ναυαγοσωστών αν θέλει να είναι ποιοτική. Με μεγάλη μας λύπη, διαπιστώσαμε από την ανάγνωση της παρούσας αιτιολογικής έκθεσης και της επιστολής με τις 100 διευκρινήσεις που ζήτησε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης από την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχει συμπεριλάβει στις διατάξεις του ΠΔ 31/2018, ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των πολιτών σε επείγοντα θέματα. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι πλήθος άλλων ελλείψεων, αφήνουν εντελώς απροστάτευτους τους λουομένους (λχ ανυπαρξία ποιοτικής εκπαίδευσης-εξέτασης των ναυαγοσωστών, φτωχή διδακτέα ύλη, ανυπαρξία εκπαιδευτικού συγγράμματος, παρωχημένος εξοπλισμός κτλ). Εκ μέρους του Δ.Σ. του Τελμησσού, που εκπροσωπεί συνολικά 350 μέλη, εισηγούμαστε την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων διατάξεων της "άτυπης διαβούλευσης επικαιροποίησης του ΠΔ 31/2018", σε μια μελλοντική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

    Εκ μέρους του ΔΣ
    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
    Βλάσης Καραβασίλης Γιάννης Μόσχος
    info@telmissos.gr

    ReplyDelete
  17. Σε έναν κόσμο, όπου το προσδόκιμο ηλικίας αυξάνεται σημαντικά, εξίσου και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, η ποιότητα ζωής βελτιώνεται, οι ηλικιωμένοι μετά τα 65 έτη κάνουν εξετάσεις για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης, ο επόμενος διπλασιασμός του πληθυσμού της γης θα πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι ο προηγούμενος, σε έναν κόσμο, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ασχολούνται ενεργά με την άσκηση (κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο, ακραία αθλήματα, που απαιτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση κλπ.) για αγωνιστικούς λόγους και ακόμη περισσότεροι για λόγους ευεξίας, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια και πισίνες) για να δροσιστούν λόγω των αυξημένα υψηλών θερμοκρασιών καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, στην Ελλάδα συζητάμε αν θα πρέπει ο Ναυαγοσώστης να ανανεώνει την άδειά του και να εργάζεται μετά την ηλικία των 45 ετών!!! Στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν ανίκανοι και ακατάλληλοι επαγγελματίες ηλικίας 25, 35 ετών αλλά και 50 ετών. Πως αξιολογούνται αυτοί αν μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα για το οποίο προσελήφθησαν, μετά από κάποια χρόνια? Ένας εκπαιδευτικός π.χ. μπορεί να συνεχίσει να διδάσκει το ίδιο καλά στην ηλικία των 60 ετών ή των 67 σύμφωνα με τα νέα όρια συνταξιοδότησης? Ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ανεξαρτήτου αντικειμένου μπορεί να αποδώσει το ίδιο στην ηλικία των 30 και στην ηλικία των 50 ετών? Έχει την ίδια φυσική κατάσταση και άρα νοητική, ψυχική κλπ. αφού ολοένα και περισσότερες έρευνες τελευταία συνδέουν τα παραπάνω με τη φυσική κατάσταση και άσκηση του καθενός μας? Εν κατακλείδι: η ηλικία δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως το μοναδικό κριτήριο απόρριψης ή πρόσληψης εν προκειμένω για κάποιον Ναυαγοσώστη. Μπορεί και θα πρέπει να επαναξιολογείται, όπως γίνεται μέχρι την ηλικία των 45 ετών ο καθένας που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται ως Ναυαγοσώστης. Ούτως η άλλως όλοι οι σωστοί επαγγελματίες σε οποιαδήποτε ηλικία, που σέβονται πρώτα τη δική τους ζωή και μετά των άλλων, γυμνάζονται, ενημερώνονται και είναι πάντα έτοιμοι για οποτεδήποτε χρειαστεί να αξιολογηθούν και να κριθούν για τις ικανότητες και τις γνώσεις τους. Θα πρέπει λοιπόν και οι Ναυαγοσώστες όταν φτάνουν στο κρίσιμο για το νομοθέτη όριο ηλικίας των 45 ετών να δίνουν κανονικά τις θεωρητικές και τις πρακτικές τους εξετάσεις και αν επιτυγχάνουν να ανανεώνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπως συμβαίνει σε τόσα και τόσα επαγγέλματα σε όλο τον κόσμο. Η ειδοποιός διαφορά όμως με τον υπόλοιπο κόσμο είναι η αντίληψη ότι ο Ναυαγοσώστης στη χώρα μας δε θεωρείται επαγγελματίας με τα όσα αρνητικά βλέπουμε στις ελληνικές παραλίες και πισίνες με τους αποχαρακτηρισμούς από κοινού Δήμων και Λιμεναρχείων των πολυσύχναστων παραλιών με μοναδικό γνώμονα την εξοικονόμηση? μερικών εκατοντάδων € αλλά τη θυσία αντίστοιχων συνανθρώπων μας...

    ReplyDelete
  18. Νικόλαος ΜπεϊντάρηςOctober 18, 2018 at 7:24 AM

    Αθήνα 11/10/2018
    Το Π.Δ. 31/2018 τέθηκε σε ισχύ, αλλά έχει πολλά κενά ή παραλείψεις και έγινε χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση. Τα σημαντικότερα σημεία που παρατηρώ προς διόρθωση είναι : α) η συνέχιση του απαράδεκτου ορίου στο να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του Ναυαγοσώστη, ήτοι 45 ετών, το οποίο επιτείνει την κοινωνική ανισότητα και τη μη ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, β) να υπάρχει αξιολόγηση με βάση τη φυσική κατάσταση, με ρεαλιστικά όρια επιδόσεων όμοια με αυτά των φοιτητών ΣΕΦΑΑ για την εισαγωγή τους στο μάθημα της ειδικότητας κολύμβησης, γ) τουλάχιστον δύο ναυαγοσώστες ανά πύργο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δ) χρήση ειδικών εύχρηστων σκαφών ή/και τζετ σκι αντί για δύσχρηστων βαρκών που μετακινούνται δύσκολα, ε) εύκολη πρόσβαση στη παραλία για ΑΜΕΑ με ειδικές ράμπες και εκπαίδευση του Ναυαγοσώστη για τις ορθές τεχνικές διάσωσης των ΑΜΕΑ από ΣΕΦΑΑ, Ναυαγοσωστικές Σχολές και Λιμεναρχείο, στ) χωριστή εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ παιδιού ή βρέφους και τέλος ε) παρουσία αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

    Mπεϊντάρης Νικόλαος
    Προπονητής Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
    M. Sc., Ph. D. student in Sports Aquatics
    School of Physical Education & Sport Science, University of Athens

    ReplyDelete
  19. Ως ναυαγοσώστρια θέλω κι γω να αναφερθώ στη σημασία που έχει κάθε παραλία που χρησιμοποιείται ασχέτως αν θεωρείται πολυσύχναστη ή όχι να έχει έστω έναν ναυαγοσώστη. Επίσης η δυνατότητα κάποιου ν εργαστεί ως ναυαγοσώστησ δε πρέπει να περιορίζεται από την ηλικία του αλλά να αξιολογείται με βάση τη φυσική του κατάσταση διότι κρίσιμη θεωρείται η εμπειρία ετών κι περιστατικών που θα έχει αντιμετωπίσει. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύπλευρη εκπαίδευση που πρέπει ν εχει ενασ ναυαγοσώστης στη ξεχωριστή εκπαίδευσή του για τα παιδιά κι τα βρέφη όπως κι στη χρήση απινιδωτή.

    ReplyDelete
  20. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Δ. 31/2018

    Το Π.Δ. 31/2018, αποτελεί πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, αναδεικνύοντας, την έλλειψη παιδείας και τον αυταρχικό χαρακτήρα του συγκεντρωτικού σχεδιασμού με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και στις καθημερινές ανάγκες του, καθώς και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων που υπηρετούν την ναυαγοσωστική, την ασφάλεια στο νερό και την δημόσια υγεία. Ως επιστήμονας Φυσικής Αγωγής είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω τα εξής:
    1. Άρθρα 7, 11: Η μείωση της απόστασης από τα 300 στα 200μ για το χώρο ευθύνης ναυαγοσωστών, και η μείωση του αριθμού της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων, για να χαρακτηριστεί μια παραλία ως πολυσύχναστη από 500 σε 300 άτομα, σηματοδοτούν την ανάγκη επιπλέον προσλήψεων, τη στιγμή που πολλές από τις θέσεις ναυαγοσωστών που προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται.
    2. Άρθρο 7: Χρήζει προσοχής και αναθεώρησης το ωράριο παροχής ναυαγοσωστικής φύλαξης 10:30-5:30 τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο. Η κολυμβητική σεζόν εκτείνεται εκατέρωθεν αυτών των μηνών, λόγω τουρισμού και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
    3. Άρθρο 7: Ορίζει την παρουσία ναυαγοσώστη 200μ εκατέρωθεν του ναυαγοσωστικού πύργου (δηλαδή σε μήκος παραλίας 400μ), αλλά δεν αναφέρεται η ακτίνα ζώνης του θαλασσίου χώρου. Με ποια επιστημονικά κριτήρια κρίνετε επαρκής η μέγιστη ζώνη του εποπτευόμενου θαλασσίου χώρου από κάθε ναυαγοσώστη (μήκος, πλάτος);
    4. Άρθρο 7: Οι δήμοι της χώρας αδυνατούν να σηκώσουν τις νέες ευθύνες που το Κεντρικό Κράτος μεταβιβάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προβλέπει και την αντίστοιχη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων, γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αφαίρεσης από τους δήμους του αυτονόητου δικαιώματος να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια τους, με ταυτόχρονη νέα οικονομική επιβάρυνση ώστε να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.
    5. Άρθρο 9: Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα εργαλείο στην προσπάθεια να προσδώσουμε καλύτερη εικόνα στον κόσμο μας. Αποτελούν μέσο για να γίνει ο κόσμος λιγότερο βίαιος, άδικος, καταπιεστικός και περισσότερο ασφαλής. Υπηρετούν τις αξίες της ειρήνης, ελευθερίας, δικαιοσύνης, εργασίας και ισότητας. Δεν αποτελούν κριτήριο ορθοπραξίας αλλά δικαιοπραξίας. Με το παρόν διάταγμα, επιδιώκεται η υπονόμευση των δικαιωμάτων των λουομένων και ναυαγοσωστών, με συνέπεια την αναποτελεσματική και ευάλωτη θωράκισή τους απέναντι σε ατυχήματα.

    Ιωάννης Δημακόπουλος
    Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής – Θεολόγος ΜΑ
    gianisdimako@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Συνέχεια των σχολίων: 6. Άρθρα 4, 5: «Πάσα επιστήμη χωριζόμενη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται». Δηλαδή κατά Πλάτωνα, η επιστήμη που χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή γίνεται πανουργία και όχι σοφία. Είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι η παιδεία κάνει τον άνθρωπο να παλεύει για την βελτίωση και των υπολοίπων συνανθρώπων του και όχι να μεθοδεύει τη δική του αναρρίχηση εις βάρος αυτών. Η εκπαίδευση έχει στόχο το "εγώ" ενώ η πραγματική παιδεία το "εμείς", και εστιάζει σε άλλα είδη νοημοσύνης: τη συναισθηματική (ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους), την ενδοπροσωπική (ικανότητα να καταλαβαίνεις τα δικά σου αισθήματα) τη λεκτική κ.α. Η εκπαίδευση παίζει συντηρητικό ρόλο στην αναζήτησης νέας γνώσης. Προτιμά να διαιωνίζει την κεκτημένη γνώση και απεχθάνεται τις αλλαγές και τις ανατροπές της. Στόχος της είναι η διατήρηση της αδράνειας. Αντίθετα η παιδεία επιδιώκει την δράση δηλαδή, την παραγωγή νέας γνώσης που συνήθως προκαλεί την κατάρριψη της προηγούμενης. Η παιδεία έχει σκοπό την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά του φόβου και του δογματισμού και να καλλιεργήσει τον προβληματισμό και την αμφιβολία. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τη καθεστηκυία τάξη πραγμάτων η οποία κάνει ότι μπορεί για να την ελέγξει. «Στόχος του δάσκαλου είναι να διδάξει το παιδί να μη συγχέει το καλό με την αδράνεια και το κακό με τη δράση». (Μαρία Μοντεσσόρι). Η ύπαρξη τάσης ελαχιστοποίησης έως μηδενισμού των μαθημάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, τέχνης και πολιτισμού (που καλλιεργούν τη παιδεία) και αντικατάστασής τους από μαθήματα ειδικότητας, σε όλες τις μορφές και βαθμίδες εκπαίδευσης, δείχνει ξεκάθαρα τη τάση της σημερινής εποχής για παροχή πολύ συγκεκριμένης και περιορισμένης γνώσης (εκπαίδευσης) και καθόλου παροχή παιδείας.
    7. Άρθρα 4, 5: Με την παραπάνω αναφορά μου στο θέμα της διευκρίνησης των εννοιών παιδείας και εκπαίδευσης θεωρώ επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα τη θωράκιση των εκπαιδευτών ναυαγοσωστικής και εκπαιδευομένων ναυαγοσωστών από παρόχους συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης, υπερκείμενους των ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής, οι οποίοι θα παρέχουν ολιστική παιδεία τουλάχιστον δύο (2) εξαμήνων, κάτι που απουσιάζει από το Π.Δ. και απέδειξαν ότι αγνοούν οι διαβουλευόμενοι με το Υπουργείο Ναυτιλίας φορείς που εισηγήθηκαν το περιεχόμενό του.
    8. Σύνοψη: Εν κατακλείδι, επικροτώ όλες τις ρυθμίσεις που προτείνονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη, κρίνοντάς τις εξαιρετικά αναγκαίες, και γνωρίζοντας ότι αποτελούν καρπό επίπονης και πολυετούς εντρύφησης με το αντικείμενο της σωτηρίας ζωών και της εκπαίδευσης, σε πλήθος χωρών όπου σπούδασε και δίδαξε. Δεν είναι τυχαίο που έχει τιμηθεί σε όλο τον πλανήτη για το έργο του στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα τραυματισμών στο νερό. Θεωρώ πολύ ύποπτο το γεγονός ότι οι κρατικοί και συντεχνιακοί "αρμόδιοι" αγνοούν τις εισηγήσεις του. Μήπως πρόκειται για την επανάληψη της αλληγορίας του σπηλαίου του Πλάτωνα (μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, οι συνέπειες δεν προσμετρούνται φιλοσοφικά αλλά με τις εκατοντάδες που χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα;)

    Ιωάννης Δημακόπουλος
    Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής – Θεολόγος ΜΑ
    gianisdimako@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Στο άρθρο 1 τονίζεται πως "ο επόπτης ναυαγοσωστών, είναι υπεύθυνος να εποπτεύει και συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες. Ορίζεται ως συντονιστής ναυαγοσωστών, ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη επί 3 χρόνια." Η ναυαγοσωστική ηγεσία, όπως και κάθε ηγεσία αποτελεί αυτόνομο εκπαιδευτικό κομμάτι, που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ναυαγοσωστική εμπειρία. Ως πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων η εμπειρία μου υποδεικνύει πως απαιτείται πιστοποίηση των διοικητικών ικανοτήτων από ανάλογη σχολή. Στο στρατό π.χ. υπάρχουν ανάλογες σχολές εκπαίδευσης όπως η σχολή πολέμου, η σχολή πεζικού κ.ά. Είναι λάθος το Π.Δ. να βαπτίζει ως επόπτη ένα άτομο χωρίς συγκεκριμένη εξειδικευμένη εκπαίδευση. Για αυτό τον λόγο, επικροτώ τις εισηγήσεις της παρούσας άτυπης διαβούλευσης στην συγκεκριμένη διάταξη αλλά και τις υπόλοιπες που προβλέπονται και φαίνονται εύλογες.
    Γεώργιος Δημακόπουλος
    Συνταγματάρχης ε.α.
    Tηλ.2651024026

    ReplyDelete
  23. Ως πρώην στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού έχω να επισημάνω πως στο άρθρο 5 πρέπει σαφώς να ορίζεται ότι το ΚΕΚ του Πολεμικού Ναυτικού, οφείλει να πληροί τις διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας του Π.Δ. 31/2018 ως σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης (εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμός κτλ). Στο Π.Δ πρέπει να αναφέρεται επιστημονικά τεκμηριωμένα πως αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος πιστοποιητικού σπουδών ειδικότητας ναυαγοσώστη, μπορεί "ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης αυτού" να διατηρεί το επίπεδο του υψηλό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ανάνηψης και ομοίως της διάσωσης; Για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου χρειάζεται η θεσμοθέτηση στο Π.Δ. 31/2018 της προπόνησης προσωπικού και τη συμμετοχή τους σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής ως τεκμήριο φυσικής κατάστασης. Ομοίως, συμφωνώ με τις διατάξεις που προβλέπονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση στο σύνολό της.
    Αθανάσιος Ντάλλας
    Υποπλοίαρχος ε.α.
    Τηλ. 6944332370

    ReplyDelete
  24. Ως εκπαιδευτικός, στέλεχος εκπαίδευσης, είμαι υποχρεωμένος να εντοπίζω τα προβλήματα και να εισηγούμαι προτάσεις για την "θεραπεία" τους. Στο παρόν Π.Δ. απουσιάζει, αν και είναι επιτακτικής σημασίας, η θωράκιση των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων από μία σχολή συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης, υπερκείμενη των ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής, που θα παρέχει όχι μόνο γνώσεις αλλά ολοκληρωμένη παιδεία στη δια βίου μάθηση των ναυαγοσωστών. Θεωρώ παράλογο το γεγονός ότι οι σχολές ναυαγοσωστικής που δραστηριοποιούνται με σκοπό να προετοιμάζουν επαγγελματικά τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, να μην έχουν κοινό εκπαιδευτικό σύγγραμμα. Από που θα διαβάζουν οι μαθητευόμενοι; Επιτρέπει το κράτος στην κάθε σχολή να διδάσκει ότι εκείνη νομίζει σωστό, χωρίς να θέτει εθνική γραμμή και προδιαγραφές; Επίσης, παρατήρησα ότι η διδακτέα και εξεταστέα ύλη καθώς και ο τρόπος που επιτελούνται προκειμένου κάποιος να πιστοποιηθεί και αδειοδοτηθεί, δεν συνάδει με την αυτό που θα ανέμενε κανείς. Διάβασα ότι πλήθος επειγόντων περιστατικών που κάθε λουόμενος θεωρεί δεδομένο ότι ο ναυαγοσώστης γνωρίζει να αντιμετωπίσει, δεν προβλέπονται στην διδακτέα ύλη. Επίσης ως εκπαιδευτικός, θεωρώ αδιανόητο το γεγονός να εξετάζονται με προφορικές ερωτήσεις πάνω σε θέματα πρώτης βοήθειας. Ποιος εξεταστής μπορεί να αποφανθεί έγκυρα και αξιόπιστα για την αποτελεσματικότητα ή μη του υποψηφίου; Ποιος φορέας εισηγήθηκε αυτές τις διαδικασίες και γιατί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας την θεσμοθέτησε; Προσυπογράφω όλες τις διατάξεις που προβλέπονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση. Ενθαρρύνω την πολιτεία να τις υιοθετήσει ή να δημιουργήσει μια επίσημη διαβούλευση πριν προβεί στην όποια επικαιροποίηση του ΠΔ 31/2018, που όπως φαίνεται από τις ελλείψεις του και τα σχόλια που έχουν εκφραστεί στα ΜΜΕ και εδώ, είναι άμεσα αναγκαία.
    Ζωή Μουχτή
    Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος ΜΑ
    Email:zoimouxti@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Στο άρθρο 5 ως επιστήμονας της Φυσικής Αγωγής, θεωρώ αυθαίρετη, αντιδεοντολογική και πρόχειρη τη γνωμοδότηση για το όριο ηλικίας στα 45 έτη. Από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυξάνοντας τον αριθμό ναυαγοσωστών ανά παραλία και ταυτόχρονα θέτοντας ηλικιακό φραγμό, θα γίνει εφικτή η αύξηση και όχι η μείωση των παράκτιων λουτρικών εγκαταστάσεων από ναυαγοσώστες; Φέτος το καλοκαίρι, γίναμε θιασώτες πλήθους αναφορών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περιπτώσεων όπου πλήθος παράκτιων περιοχών έμειναν αφύλακτες από ναυαγοσώστη. Ως εκ τούτου, οι δήμοι τους απώλεσαν και το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας. Είναι φανερό ότι η διάταξη έχει ζημιώσει αντί να ωφελήσει τον τελικό σκοπό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, προκαλώντας πολλαπλά παράπλευρα προβλήματα σε όσους καλούνται να την υλοποιήσουν. Η "Ατυπη Διαβούλευση Τροποποίησης του ΠΔ 31/2018 Ναυαγοσωστικής" με βρίσκει σύμφωνη στο σύνολό της και για αυτό ενθαρρύνω την υιοθέτηση των εισηγήσεών της από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας.
    Βασιλική Γκανούρη
    Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
    Email:ganouriv@gmail.com


    ReplyDelete
  26. Από την 30χρονη εμπειρία μου στις ένοπλες δυνάμεις θέλω να επισημάνω πως η απόδειξη ενός υψηλού επιπέδου αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες και περιοδικές αξιολογήσεις και όχι από το όριο ηλικίας. Γι αυτό θεωρώ άκαιρο και αυθαίρετο το επιτρεπόμενο έως τα 45 έτη όριο ηλικίας για ένα ναυαγοσώστη. Από την ανάγνωση των σχολίων, των επιστολών, δημοσιευμάτων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και των διατάξεων του ΠΔ 31/2018, κατανοώ εύκολα ότι περιέχει πλήθος ρυθμίσεων που ζημιώνουν αντί να προστατεύουν το δικαίωμα κάθε πολίτη να απολαμβάνει το μπάνιο με την οικογένειά του ασφαλής. Δεν απαιτούνται επιστημονικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς ότι η θεσμοθέτηση του παρόντος προεδρικού διατάγματος, έγινε στο πόδι. Για αυτό, προσυπογράφω τις εισηγούμενες διατάξεις σε μια μελλοντική επικαιροποίηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην έρθει το επόμενο καλοκαίρι.
    Ηλίας Μουχτής
    Λοχαγός ε.α.
    Tηλ.6976686332

    ReplyDelete
  27. Ως επαγγελματίας υγείας, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας της υγείας. Το σημαντικότερο εχέγγυο για την προστασία της είναι η πρόληψη, που θα αποτρέψει την πρόκληση του τραυματισμού (στην προκειμένη περίπτωση μέσα ή γύρω από τον νερό). Στο άρθρο 5 του ΠΔ 31/2018, δεν υπάρχει αναφορά στις τεχνικές διάσωσης που η πολιτεία θα πρέπει να υποχρεώνει τις σχολές ναυαγοσωστικής να διδάσκονται οι ναυαγοσώστες για την διάσωση των λουομένων ΑμεΑ. Ομοίως δεν τεκμαίρεται πουθενά η κατοχή τέτοιας γνώσης από τον Διευθυντή Σπουδών και τον Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ που θα εκπαιδεύσει, με εξαίρεση όσους είναι ειδικευμένοι στην Ειδική Φυσική Αγωγή. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας υποχρεώνει τις σχολές ναυαγοσωστικής να διδάσκουν τεχνικές διάσωσης σε λουομένους με αναπηρία, χωρίς να προβλέπει από που θα αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις (εκπαίδευση, εκπαιδευτικό σύγγραμμα) αυτοί που θα πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι απλό. Οι ναυαγοσώστες δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις που τους υποχρεώνει το κράτος να έχουν, προκειμένου να σώσουν και όχι να βλάψουν αυτή την κατηγορία του πληθυσμού. Ομοίως, δεν περιλαμβάνεται καμία διάταξη διάθεσης ειδικών αμαξιδίων ή ράμπας για την είσοδο των λουομένων στο νερό (sea-track). Μια Ευρωπαϊκή χώρα χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της, να εξυπηρετεί ισότιμα όλα τα μέλη της. Οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018 δεν προωθούν αυτό το αγαθό. Για αυτό, ενθαρρύνω την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας, να υιοθετήσει όλες τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν με την παρούσα άτυπη διαβούλευση.
    Λαμπρινή Δημακοπούλου
    Νοσηλεύτρια-Υπεύθυνη Ιατρικού Κέντρου
    Τηλ.6945747411

    ReplyDelete
  28. Ως ιατρός-καρδιολόγος αλλά και ως Έλληνας πολίτης που επιθυμεί να κολυμπά με την οικογένειά του με ασφάλεια στο νερό, θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ορισμένα τρωτά σημεία που επισήμανα στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος ΠΔ 31/2018 και ανέδειξε η παρούσα άτυπη διαβούλευση τροποποίησής του, την οποία ανάρτησε ο Στάθης Αβραμίδης. Το άρθρο 2 αναφέρει ότι ανάμεσα στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό προβλέπεται η ύπαρξη εκπαιδευτικού απινιδωτή. Όμως στο άρθρο 5 δεν προβλέπεται η διδασκαλία του. Ομοίως, στο άρθρο 7 δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στον εξοπλισμό των λουτρικών εγκαταστάσεων. Τελικά όσοι αποκτούν δίπλωμα ναυαγοσώστη, είναι ή όχι πιστοποιημένοι στον χειρισμό του απινιδωτή; Ο απινιδωτής είναι αυτόματος ή χειροκίνητος; Η παρουσία απινιδωτή είναι άκρως απαραίτητη για την διατήρηση των ποσοστών επιβίωσης στα ανώτερα υψηλά επίπεδα. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, ότι την διδασκαλία χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή καθώς και του γνωστικού αντικειμένου της πρώτης βοήθειας, μπορούν εκτός από τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν και όσοι είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Πρώτης Βοήθειας και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού από Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς που τελούν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, και έχουν εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές του International Liaison Committee of Resuscitation. Ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα άτυπη διαβούλευση, κρίνω ότι είναι εύλογες και θα πρέπει να τύχουν της προσοχής της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου ναυτιλίας.
    Δημήτριος Ρίζος
    Ιατρός-Καρδιολόγος
    Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων
    Τηλ.6945701042

    ReplyDelete
  29. ΜΕΡΟΣ Α
    Είμαι πιστοποιημένος ναυαγοσώστης Έχω εργαστεί σε παραλίες και πισίνες από το 2010 έως το 2017. Έχω ζήσει την παραλογία του χαρτοβασιλείου και την αναλγησία του δημοσίου τομέα σχετικά με την ναυαγοσωστική στο πετσί μου. Διάβασα το ΠΔ 31/2018 και την άτυπη διαβούλευσή του. Έχω υποχρέωση να συμμετάσχω και αισθάνομαι χαρά που επιτέλους κάποιος ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν κάνει το κράτος. Να συγκεντρώσει σχόλια και να τα υποβάλλει στους τυφλούς και κουφούς αρμοδίους.
    1) Όριο ηλικίας ναυαγοσώστη: Έχασα την δουλειά μου εξαιτίας της παρ. 15 του άρθρου 5 του Π.Δ. 31/2018. Αυτή η διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 2, παρ. 2), στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000, στον Νόμο 3304/2005 (ΦΕΚ: 16/Α 27/01/2005) και στον Ν. 4443/2016 (ΦΕΚ 232/Α/9-12-2016). Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ενημερώσει επανειλημμένα την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ) ότι η επιστολή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στην οποία βασίζει την εμμονή της να μην καταργεί αυτή την διάταξη είναι "παράνομη" και "μη αιτιολογημένη". Πλήθος συναδέλφων έχουν καταθέσει ερωτήσεις στην ΔΛΑ για το ίδιο ζήτημα καλώντας την να αναγνωρίσει το λάθος της και να καταργήσει αυτό το ρατσιστικό όριο. Αντ' αυτού, η ΔΛΑ εξακολουθεί να στέλνει ως συνημμένη την περιβόητη "επιστολή". Της ζητάμε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και εκείνη επικαλείται όλες και όλες 4 σειρές κειμένου που δεν είναι ούτε δεσμευτικού χαρακτήρα, ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένες, ούτε νόμιμες. Με άλλα λόγια το νομοθετικό της έργο την φτύνει και εκείνη προσποιείται ότι βρέχει. Οι εκπρόσωποι της ΔΛΑ είναι πάντα ευγενέστατοι προσχηματικά. Σε κερδίζουν στο τηλέφωνο και σε αδειάζουν στην πράξη. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια. Ασθάνομαι τεράστια αηδία, πολίτης μπανανίας και όχι Ευρωπαϊκής χώρας.
    2) Διδακτέα ύλη: Η διδακτέα ύλη που προβλέπεται για την εκπαίδευση του ναυαγοσώστη είναι απίστευτα ανεπαρκής. Γνωστικά αντικείμενα όπως θέση ανάνηψης, πρωτοβάθμιος έλεγχος, διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από αχινούς και τσούχτρες, αντιμετώπιση αιμορραγίας με πιο αποτελεσματικό τρόπο, απλά δεν υπάρχουν. Επίσης, ενώ προβλέπεται η διδασκαλία τεχνικών διάσωσης ΑμεΑ, πουθενά δεν προβλέπεται από που θα έχει αποκτήσει ο εκπαιδευτής τις γνώσεις για να προσφέρει αυτή την γνώση στους υποψηφίους ναυαγοσώστες. Κάθε φορά που η ΔΛΑ ερωτάται "γιατί δεν κάνατε δημόσια διαβούλευση;" και "που βασιστήκατε για να συντάξετε το ΠΔ 31/2018", επικαλείται την "διαβούλευση" που έκανε με την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΣΝΕ). Αυτό είναι υποκριτικό. Όπως φάνηκε από την ιστοσελίδα της, η ΕΣΝΕ εκπροσωπεί τις μισές σχολές της Ελλάδας. Όπως φαίνεται από την γνωστή και ως "Επιστολή των Δώδεκα" που εστάλη στην ΔΛΑ, πλήθος σχολών (μεταξύ των οποίων και σχολών-μελών της ΕΣΝΕ) δεν ήταν ενήμερες για το προσχέδιο του ΠΔ. Άρα η ΔΛΑ ψεύδεται όταν λέει ότι "διαβουλεύτηκε με την ΕΣΝΕ". Στην πραγματικότητα διαβουλεύτηκε με περίπου την μισή ΕΣΝΕ. Με άλλα λόγια, περίπου το 25% των αναγνωρισμένων σχολών της Ελλάδας ήταν ενήμερες. Άρα η ΔΛΑ είναι υποκριτική για μια ακόμα φορά. Από την άλλη μεριά, αυτό μαρτυρά ότι οι συνομιλητές της ΔΛΑ (δηλ. η μισή ΕΣΝΕ) απαρτίζεται από ανθρώπους με ανεπαρκή ναυαγοσωστική παιδεία. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι από την διδακτέα ύλη απουσιάζουν όλα τα παραπάνω;
    3) Διδακτικό προσωπικό: Η ΔΛΑ δεν επιτρέπει σε πιστοποιημένους εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας να διδάξουν. Οι σχολές ναυαγοσωστικής, αναγκάζονται να παρανομούν δίνοντας διπλώματα εκπαιδευτή στους καλούς τους μαθητές, για να διδάσκουν σε υποψήφιους.

    Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
    τ. Ναυαγοσώστης (λόγω άρθρου 5, παρ. 15, ΠΔ 31/2018)
    kpstavropoulos@gmail.com

    ReplyDelete
  30. ΜΕΡΟΣ Β
    4) Εξεταστική διαδικασία: Η εξέταση ναυαγοσωστών από τις σχολές και την λιμενική αρχή για χορήγηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος είναι ανέκδοτο. Με προφορικές ερωτήσεις καταλαβαίνουν αν ο ναυαγοσώστης είναι ικανός να προσφέρει πρώτη βοήθεια. Είναι σαν να κάνει ο εξεταστής προφορικές ερωτήσεις για να δώσει άδεια οδήγησης. Απλά τραγικό. Τα κριτήρια εξέτασης είναι απαρχαιωμένα. Με κολύμβηση 400μ σε 10 λεπτά (είμαστε οι πιο αργοί ναυαγοσώστες στην Ευρώπη, άρα ανίκανοι να φτάσουμε στο θύμα έγκαιρα). Χωρίς πρωτόκολλα εξέτασης, ο κάθε εξεταστής μπορεί να χαριστεί ή να αδικήσει τους υποψηφίους.
    5) Εξοπλισμός: Τα rescue cans είναι προϊστορία. Παρόλα αυτά προκρίνονται έναντι του rescue tube. Οι σχολές υποχρεούνται να έχουν 3 σκάφη (2 ταχύπλοα, 2 κωπήλατο), αλλά οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται στην χρήση του ταχυπλόου σε άλλες σχολές. Η παραλία υποχρεούται να διαθέτει ταχύπλοο 5μ που δεν επιτρέπεται να πλησιάζει την ακτή. Άρα κοστίζει χωρίς να σώζει στον αναμενόμενο αντίστοιχο βαθμό. Τα μεγάλα σκάφη προορίζονται για να σώζουν κόσμο στα ανοιχτά. Εκεί όμως είναι υπεύθυνη η ακτοφυλακή και όχι οι ναυαγοσώστες. Έχουν δίκιο οι Δήμοι που ούρλιαζαν όλο το καλοκαίρι στον τ. Υπουργό Κουρουμπλή για την εκτόξευση των δαπανών. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν στα πρώτα 10μ και σπάνια πιο μέσα από τα 50μ από την ακτή. Εκεί το 5μ σκάφος δεν επιχειρεί. Άρα όσοι εισηγήθηκαν στον Κουρουμπλή να εισαγάγει αυτή την διάταξη, εξυπηρετούσαν το μαγαζί τους και όχι την πρόληψη πνιγμών. Το κακό είναι ότι η ΔΛΑ, επέλεξε να μιλάει μόνο με αυτούς, ακόμα και όταν ενημερώθηκε από την "Επιστολή των Δώδεκα", ότι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του επαγγελματικού κλάδου. Η ευθύνη της γνώσης βαρύνει την μειοψηφία της ΕΣΝΕ. Η ευθύνη της νομοθέτησης βαρύνει την ΔΛΑ και τον Π. Κουρουμπλή.
    6) Επιπρόσθετες διατάξεις: Η έλλειψη κοινού εκπαιδευτικού συγγράμματος, ποικιλίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται και στους πολίτες ώστε να αναπτύξουν συνείδηση ασφάλειας, και η τυποποίηση στην εκπαίδευση και εξέταση, στερούν από το ΠΔ κάθε έννοια σοβαρότητας. Στις χώρες του εξωτερικού όλα είναι τυποποιημένα. Εδώ ο καθένας διδάσκει και εξετάζει ό,τι και όπως θέλει.
    7) Απουσία εκπαιδευτικών βαθμίδων: Απαιτείται εκπαίδευση, συγκεκριμένη ύλη διδασκαλίας/ εξέτασης, ξεχωριστή πιστοποίηση, για την αξιοποίηση επαγγελματιών ως εκπαιδευτές εκπαιδευτών, εκπαιδευτές, αρχηγούς ναυαγοσωστών, τεχνικούς ασφαλείας.
    Συνολικά, αισθάνομαι πλήρη απογοήτευση από το γεγονός ότι το Π.Δ. 31/2018, συντάχθηκε από ανθρώπους που έτυχε να κατέχουν μια διοικητική θέση χάραξης πολιτικής. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι με διδακτορικό, μεταπτυχιακά, βιβλία και παγκόσμια αναγνώριση όπως ο Δρ. Αβραμίδης, που κατέθεσε επανειλημμένα τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και άλλοι συνάδελφοι με γνώσεις, αγνοήθηκαν παραδειγματικά. Η ΔΛΑ αποτελεί υπηρεσία που έχει ντροπιάσει την πολιτεία και οι διατάξεις της έχουν αποτελέσει την αιτία για να χαθούν πολλές ζωές. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν προέβλεψαν την διδασκαλία καρδιοπνευμονικής ανάνηψης σε άτομα ηλικίας 1-16 ετών .... ε από εκεί και πέρα τι να πεις για την νοημοσύνη της μισής ΕΣΝΕ και για την κριτική ικανότητα της ΔΛΑ να επιλέξει αξιόπιστους συνομιλητές. Δυστυχώς, και φέτος εκατοντάδες συνάνθρωποι έχασαν την ζωή τους, την στιγμή που κάποιοι καρπώθηκαν οικονομικά οφέλη ενοικιάζοντας ταχύπλοα και κάποιοι άλλοι έκρυβαν τις ευθύνες τους "στρίβοντας δια του αρραβώνας" στο καλά κλιματιζόμενο γραφείο της δημόσιας υπηρεσίας τους.

    Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
    τ. Ναυαγοσώστης (λόγω άρθρου 5, παρ. 15, ΠΔ 31/2018)
    kpstavropoulos@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Από μικρό παιδί με είχαν σημαδέψει τα λόγια του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω». Στην πορεία της μέχρι σήμερα ζωής μου είχα την τύχη να συναντήσω και άλλους τέτοιους ανθρώπους με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης μέσα τους. Ένας από αυτούς είναι και ο καθηγητής μου στα μαθήματα της εφαρμοσμένης και της αθλητικής ναυαγοσωστικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Αθηνών Στάθης Αβραμίδης. Ο οποίος για ακόμα μια φορά προσπαθεί να μαζέψει ‘αστοχίες’ ολόκληρων ετών που αφορούν αν μη τι άλλο την δημόσια υγεία και ασφάλεια στο νερό. Είμαστε συνηθισμένοι εδώ και χρόνια σε αυτή στην χώρα στην ύπαρξη ατόμων που παρουσιάζονται να έχουν τις γνώσεις για όλα τα θέματα και να μπορούν να αποφασίζουν για αυτά. Στην πραγματικότητα όμως, απ` ότι αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές, οι αποφάσεις αυτές δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας. Έχοντας διαβάσει τις εισηγήσεις της παρούσας άτυπης διαβούλευσης και τις αστοχίες του ΠΔ 31/2018, συνειδητοποιώ ότι πλήττονται σημαντικά τα δικαιώματα χιλιάδων συναδέλφων ΣΕΦΑΑ, εκπαιδευτών και ναυαγοσωστών. Ταυτόχρονα, καλούνται να υπηρετήσουν τους τομείς της πρόληψης και διάσωσης υπό δυσμενείς συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε τόσους πνιγμούς και άλλους τραυματισμούς κάθε χρόνο στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, εναρμονίζομαι με τις εισηγούμενες διατάξεις και ενθαρρύνω τον αρμόδιο κρατικό μηχανισμό να τις υιοθετήσει άμεσα. Έτσι λοιπόν αισθάνομαι την ανάγκη όντας και εγω ο ίδιος απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κλασική κολύμβηση, ενεργός κολυμβητής στην αγωνιστική κολύμβηση για πάνω από 17 χρόνια, ευσυνείδητος Έλληνας πολίτης και λουόμενος, να υποστηρίξω και να πάρω θέση στην διαβούλευση αυτή με την ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα σύντομα. Τέλος θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον, πιστεύω ότι βήμα, βήμα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε οτιδήποτε μας κάνει πίσω τόσα χρόνια και φτάσουμε εκεί που αξίζουμε και σαν κλάδος (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και σαν χώρα.
    Γεωργάτος Ιωάννης,
    Απόφοιτος, ΣΕΦΑΑ
    georgatoi@gmail.com

    ReplyDelete
  32. ΝΑΥΑΓΟ-ΣΩΣΤΙΚΗ….Δύο λέξεις ενωμένες σε μία με μεγάλη σημασία , μόνο που δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει τη βαρύτητα που της αρμόζει. Πώς οι λουόμενοι θα νιώσουν απόλυτα ασφαλείς από την παρουσία του ναυαγοσώστη όταν …. Ο ίδιος δεν νιώθει ασφαλής με τον ίδιο του τον εαυτό… όταν δεν όταν έχει κατάλληλη και επαρκή αρχική εκπαίδευση, προπόνηση προσωπικού, κατάλληλο εξοπλισμό, και όταν δεν γνωρίζει συγκεκριμένες τεχνικές διάσωσης, πρώτης βοήθειας και ΚΑΡΠΑ;
    Ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά μόνο Ευρώπη δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε ποτέ, όταν οι λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς που αν μη τι άλλο μόνο δημοκρατικό δεν είναι! Το νέο Προεδρικό Διάταγμα ούτε κάν ένα αντίγραφο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι.

    ReplyDelete
  33. Κάποιες από τις προτάσεις που μπορώ να αναφέρω είναι οι εξής:
    1) Η διδακτέα ύλη είναι ανεπαρκής, δεν συμβαδίζει με τα νέα πρωτόκολλα ειδικά όσων αφορά το κομμάτι των Ά βοηθειών. Κοινώς παραμένει η ίδια ύλη με αυτή του παλαιού Π.Δ. 23/2000 έστω και αν έχουν περάσει 18 χρόνια.
    2) Οι ναυαγοσωστικές σχολές έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν εξοπλισμό χωρίς όμως να προβλέπεται η χρήση τους και η εκπαίδευσή τους πάνω σε αυτό.( απινιδωτής, εκπαιδευτικός απινιδωτής,VHF)
    3) H εκπαίδευση των Ά βοηθειών θα μπορούσε να γίνεται και από άλλους οργανισμούς- ομάδες ( Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ερυθρός Σταυρός)
    4) Όσων αφορά την αγγλική γλώσσα , η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα γνωρίζει τη γλώσσα, επομένως καλό θα ήτανε οι ώρες αυτές που ξοδεύονται για την διδασκαλία των αγγλικών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση άλλου αντικειμένου.
    5) Θα πρέπει να μεγαλώσει ο βαθμός δυσκολίας των αθλημάτων στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι ναυαγοσώστες,
    6) Προβλέπονται 10 σετ κολύμβησης ενώ ο μέγιστος αριθμός εκπαιδευόμενων σε μια σχολή είναι 15.
    7) Προβλέπεται 1 πρόπλασμα ενηλίκου και 1 βρέφους ενώ πρόπλασμα του παιδιού όχι , και παραλείπεται η πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων πάνω σε αυτά. Για ποιο λόγο απαιτούνται επομένως στον εξοπλισμό των σχολών??
    8) Ο επόπτης ναυαγοσωστών θα πρέπει να είναι κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη επί 3 χρόνια. Η προϋπηρεσία δεν μας ενδιαφέρει? Κάποιος κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη που δεν έχει εργαστεί ποτέ ως ναυαγοσώστης μπορεί να μπει στη θέση επόπτη και να συντονίζει ναυαγοσώστες που εργάζονται χρόνια?
    9) Να αλλάξει το όριο ηλικίας των 45 ετών. Σε αυτή την ηλικία ένας ναυαγοσώστης έχει αποκτήσει εμπειρία πολλών ετών. Σε ποια εργασία στερείται κάποιου το δικαίωμα να εργαστεί? Το αν μπορεί να εργαστεί και να ανταποκριθεί κάποιος ναυαγοσώστης στις απαιτήσεις αυτού του επαγγέλματος, αφήστε το στην κρίση του ίδιου.
    10) Το ωράριο του ναυαγοσώστη θα πρέπει να αλλαχτεί. Υπάρχουν λουόμενοι και μάλιστα αρκετοί πριν τις 10:30π.μ και μετά τις 17:30μ.μ αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην ασφαλή κολύμβηση ή είναι υποχρεωμένοι προκειμένου να νοιώσουν ασφάλεια να πηγαίνουν στις παραλίες στο ωράριο των ναυαγοσωστών?
    11) Οι μήνες κάλυψης των παραλιών είναι από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο.. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινάει από τον μήνα Μάιο.

    ReplyDelete
  34. 12) Στην ενδυμασία του ναυαγοσώστη δεν προβλέπεται (π.χ μπουφάν, αντιανεμικό, φόρμα)για τις άσχημες καιρικές συνθήκες.(κρύο ,βροχή), με αποτέλεσμα φαινομενικά, να παρανομεί ο ναυαγοσώστης και σύμφωνα με τη νομοθεσία να μην είναι σε ετοιμότητα και να «κόβεται» πρόστιμο από την Λιμενική αρχή για αυτό ακριβώς το λόγο.
    13) Δεν υπάρχει βιβλίο επίσημα με την ύλη την οποία θα πρέπει να διδάσκονται και να εκπαιδεύονται οι ναυαγοσώστες με αποτέλεσμα κάθε σχολή να διδάσκει ότι εκείνη θεωρεί σωστό.
    14) Πριν την 4 ετία θα πρέπει να ανανεώνονται οι άδειες των ναυαγοσωστών. Θεωρώ τραγικό όμως οι ναυαγοσώστες να μην εξετάζονται εκ νέου ούτε στην θεωρία ούτε στην πράξη, ούτε στις Α βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ. Προσκομίζουν μόνο πιστοποιητικά – βεβαιώσεις ιατρών, πληρώνουν ένα μικρό παράβολο και …έτοιμη η άδεια, ανανεωμένη.
    15) Επίσης παραλείπεται ο οφθαλμίατρος που είναι βασικό.
    16) Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως… τα απαραίτητα πιστοποιητικά- βεβαιώσεις ιατρών 4άρων ειδικοτήτων αυξάνουν και τα έξοδα κατά πολύ. Το τραγικό είναι πως όταν θέλουμε να προσκομίσουμε φωτοαντίγραφα από ιδιώτη ιατρό, θα πρέπει να είναι επικυρωμένα από .. δικηγόρο..(άλλα έξοδα). Για ποιο λόγο δεν μπορούν να είναι επικυρωμένα από το ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ που είναι και δωρεάν?
    Δηλαδή κάποιος υποψήφιος που θέλει να γίνει ναυαγοσώστης θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικά προκειμένου:
    α)να εκπαιδευτεί που να αναγράφουν…. Κρίνεται ικανός να εκπαιδευτεί ως ναυαγοσώστης.
    β)να εξεταστεί από το Λιμενικό ………… Κρίνεται ικανός να ασκήσει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη.
    Δηλαδή θα πρέπει να περάσει 2 φορές από 4 ιατρούς μέσα σε πολύ μικρό διάστημα.
    17)Θα πρέπει να διαχωριστεί η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη πισίνας( επόπτης ασφαλείας) από τους ναυαγοσώστες λουτρικών εγκαταστάσεων.

    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους!

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
    ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΕΦΑΑ(ΤΕΦΑΑ)-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
    ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «LIFEGUARD VOLOS”
    Emai: anastasiou.d@hotmail.com

    ReplyDelete
  35. To ΠΔ 31/2018, περιέχει τεράστια κενά που αποτελούν αιτία θανάτων, επαγγελματικών δυσλειτουργιών σε σχολές, εκπαιδευτές και ναυαγοσώστες. Ως εκ τούτου, απαιτούν την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας. Η Water Salvation, μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε με σκοπό την μείωση των κρουσμάτων πνιγμού στην πατρίδα μας, επισημαίνει ορισμένα από αυτά:

    1. Καθιέρωση κοινής διδακτέας ύλης μέσα από εθνικά ενιαίο εκπαιδευτικό σύγγραμμα, ώστε όλοι οι ναυαγοσώστες να διδάσκονται τις ίδιες τεχνικές διάσωσης
    2. Κατάργηση του ανώτατου ορίου ηλικίας των 45 ετών για την πρόσληψη ναυαγοσωστών θαλάσσης.
    3. Ρύθμιση που να επιτρέπει στους Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής και Εκπαιδευτές Πρώτης Βοήθειας που έχουν πιστοποιηθεί από εγκεκριμένους οργανισμούς, να ασκούν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα στις σχολές ναυαγοσωστικής.
    4. Εμπλουτισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης για την λήψη πιστοποιητικού ναυαγοσώστη θάλασσας.
    5. Ρύθμιση που να επιτρέπει στις σχολές να παρέχουν πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επαγγελματίες και λουομένους, γύρω από θέματα ναυαγοσωστικής, διάσωσης, επιβίωσης, πρώτης βοήθειας, απινιδισμού, ασφάλειας στο νερό.
    6. Διευκρίνηση για την αξιοποίηση πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ με ανώτερους τίτλους σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) συναφών με την ναυαγοσωστική, ως διευθυντές σχολών.
    7. Ρύθμιση για την σωστή σήμανση της λουτρικής εγκατάστασης με κατάλληλες ταμπέλες.
    8. Συμπερίληψη παραρτημάτων που αφορούν τον τρόπο εξέτασης, διδασκαλίας, προστασίας των παιδιών,
    9. Μέριμνα για την ορθή επιτήρηση Ατόμων με Αναπηρία
    10. Αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού εξοπλισμού.
    11. Κατάργηση των 3 σκαφών (2 μηχανοκίνητων, 1 κωπήλατου) ως προϋπόθεση για την ίδρυση σχολής ναυαγοσωστικής, αφού οι μαθητευόμενοι δεν πιστοποιούνται στην χρήση τους από αυτές τις σχολές αλλά από σχολές ταχυπλόων.
    12. Κατάργηση του καθηγητή Αγγλικών από το διδακτικό προσωπικό.
    13. Ρύθμιση που να προβλέπει το εξής: "Προβλέπεται η σύσταση διατομεακής επιτροπής που θα απαρτίζεται από επιστήμονες δημόσιας υγείας, ναυαγοσωστικής, φυσικής αγωγής και αθλητισμού, πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας. Σε αυτήν δύνανται να συνδράμουν εκπρόσωποι της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Υπουργείου Υγείας, Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Εποπτευόμενη από τον εκάστοτε Υπουργό Ναυτιλίας, θα συνεδριάζει κάθε έτος με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της τρέχουσας νομοθεσίας, και θα εισηγείται βελτιώσεις σύμφωνα με τις αναδυόμενες ανάγκες ή τις αλλαγές στα πρωτόκολλα της εκπαίδευσης, διάσωσης και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα της επιτροπής, θα κυρώνονται και τίθενται σε ισχύ με υπουργική απόφαση".

    Σωτήρης Μπουζιάνης
    Πρόεδρος Water Salvation
    watersalvation@gmail.com

    ReplyDelete
  36. ΜΕΡΟΣ Α'
    Το ΠΔ 31/2018, νομοθετήθηκε λόγω των σημαντικών ελλείψεων του προηγούμενου (ΠΔ 23/2000) που ήταν σε ισχύ τα τελευταία 18 χρόνια. Φαίνεται όμως πως μόνο ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ είναι ανανεωτικό για την ασφάλεια στο νερό του πληθυσμού της χώρας μας.

    Στη σκέψη μου φαντάζει αδιανόητο να μένει απροφύλαχτη η τρυφερή παιδική ηλικία, αφού οι ναυαγοσώστες δε υποχρεούνται να γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ που εφαρμόζεται σε παιδιά και διαφοροποιείται σημαντικά από την αντίστοιχη των ενηλίκων. Η δε σωτήρια ΚΑΡΠΑ για τα παιδιά έχει διαβαθμίσεις στην εφαρμογή της αναλόγως της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκει το παιδί (διαφορετική για βρέφη, νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας, κοκ).
    Η αναλογία 1:15 προπλασμάτων : υποψηφίων ναυαγοσωστών για την εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ, είναι υποδεέστερη ακόμα και από αυτή που προβλέπει το European Resuscitation Council για την εκπαίδευση απλών πολιτών. Δηλαδή ο ναυαγοσώστης προετοιμάζεται κάτω από δυσμενέστερες εκπαιδευτικές συνθήκες και ως εκ τούτου, θα είναι ανεπαρκής όταν απαιτηθεί να εφαρμόσει όσα υποτίθεται ότι έμαθε.
    Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν Αγγλικά από το δημοτικό σχολείο. Προτείνω να καταργηθεί η διδασκαλία Αγγλικών και να αντικατασταθεί από επιπρόσθετη διδασκαλία στην πρώτη βοήθεια (ΚΑΡΠΑ, επιληψία, εγκεφαλικό, μετατραυματικό σοκ κτλ). Ένας κατάλογος με την Αγγλική ορολογία της ναυαγοσωστικής, μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξεταστέα ύλη για να επιβεβαιωθεί ότι οι υποψήφιοι γνωρίζουν τους όρους που πρέπει.
    Σε όλες τις οργανωμένες χώρες του κόσμου, κατά την εκπαίδευση η ομάδα υποψηφίων εκπαιδεύεται και εξετάζεται από διαφορετικά άτομα (εκπαιδευτή, εξεταστή) για λόγους διαφάνειας. Ας μην συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε την Αμερική στο ΠΔ 31/2018! Κάτι ξέρουν οι ξένοι.
    Πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ με ανώτερους τίτλους σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) πρέπει να έχουν θέση στην διοικητική/εκπαιδευτική πυραμίδα μιας σχολής ναυαγοσωστικής. Το δικαίωμα αυτό τους το προσφέρει η συνθήκη της Μπολόνια. Και φυσικά τους το στερεί ο Έλληνας νομοθέτης!
    Γαρυφαλλιά Αντωνίου, RN, MSc,


    Επιστήμονας Δημόσιας Υγείας

    Εκπαιδεύτρια BLS/AED

    garyfalia_antoniou@hotmail.com

    ReplyDelete
  37. ΜΕΡΟΣ Β'
    Απαιτείται η ύπαρξη εκπαιδευτικού συγγράμματος και μάλιστα εθνικά ενιαίου. Είναι αδιανόητη η απουσία εκπαιδευτικού συγγράμματος. Από που θα διαβάζουν οι ναυαγοσώστες; Ακόμα και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν καλύτερη οργάνωση και δομή. Οι δάσκαλοι ξέρουν τι βιβλία θα διδάξουν και οι μαθητές ξέρουν τι θα διαβάσουν. Δεν χρειάζεται να μαντέψουν ποια είναι η καλύτερη βιβλιογραφική πηγή για να την χρησιμοποιήσουν. Το ΠΔ 31/2018 προετοιμάζει "μαθητευόμενους μάγους"! Μήπως η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας νομίζει ότι έφτιαξε νόμο για την Σχολή Χόγκουαρτς; Απευθύνεται σε ναυαγοσώστες ... όχι στον Χάρι Πόττερ!
    Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής, Πρώτης Βοήθειας, Βασικής Υποστήριξης Ζωής και Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδισμού, πιστοποιημένοι από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, πρέπει να μπορούν να διδάσκουν τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα που τώρα τους απαγορεύονται κόντρα σε κάθε λογική.
    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει με το "επικαιροποιημένο" διάταγμα είναι η φασιστική και ατεκμηρίωτη διάταξη με την οποία θα στερηθούν το δικαίωμα στην εργασία εκατοντάδες πιστοποιημένοι από Ελληνικές σχολές και διεθνούς κύρους οργανισμούς ναυαγοσώστες που θα υπερβαίνουν την ηλικία των 45 ετών. Ο κλάδος των ναυαγοσωστών -μοιραία- συρρικνώνεται ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Φαίνεται πως οι "ιθύνοντες" λησμονούν τη μεγάλη ακτογραμμή της χώρας και τα τραγικά ατυχήματα στο νερό, που καταγράφονται ετησίως.
    Ημεδαποί και αλλοδαποί λουόμενοι μένουν τελικά απροστάτευτοι σε πλήθος ατυχημάτων κ τραυματισμών στο νερό, αφού οι ναυαγοσώστες είναι "ανεπαρκείς" για να "σώσουν την κατάσταση"!
    Πότε επιτέλους θα θορυβηθεί η πολιτεία από όλους τους θανάτους που έχουν σημειωθεί και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εν δυνάμει επόμενα θύματα από ατυχήματα στο νερό; Αυτό βέβαια προϋποθέτει πραγματικές νομοθετικές τροποποιήσεις και όχι προσχηματικές."
    Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το ρητορικό ερώτημα για την (εγκληματική κατά τη γνώμη μου) ελαφρότητα που ειδώθηκε από το νομοθέτη το ζήτημα της ασφάλειας στο νερό "του μέλλοντος" της χώρας μας... Δημιουργείται επίσης η εύλογη εντύπωση της πλήρους απουσίας πιστοποιημένης ναυαγοσωστικής παιδείας από έγκριτους οργανισμούς όσων έκαναν εισηγήσεις, όσων επεξεργάστηκαν τα σχόλια και όσων το έθεσαν σε ισχύ με την υπογραφή τους. Προτείνω την κατάργηση του πλήθους των παραπάνω διατάξεων και όσων άλλων ζημιογόνων εντοπίστηκαν και διατυπώθηκαν με επιστολές προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας. Αυτό θα γίνει με νέο προεδρικό διάταγμα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης ώστε να μην χαθεί το επόμενο καλοκαίρι .... και μαζί με αυτό αδικοχαμένες ζωές!


    Γαρυφαλλιά Αντωνίου, RN, MSc,
    Επιστήμονας Δημόσιας Υγείας
    Εκπαιδεύτρια BLS/AED

    garyfalia_antoniou@hotmail.com

    ReplyDelete
  38. Ονομάζομαι Ειρήνη Νικάκη. Είμαι εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Όταν διάβασα την επικείμενη διάταξη, έμεινα εμβρόντητη και απορημένη, πάνω σε πολλά θέματα της νομοθεσίας. Καταρχάς θεωρώ πως, αν τα συγκεκριμένα μέτρα εφαρμοστούν στην πράξη, οι νομικές ευθύνες που θα προκύψουν από τα κακουργήματα της ΠΔ 31/2018, θα είναι τεράστιες για τους ιθύνοντες.
    Είναι αδιανόητο αρχικά, να μην προβλέπεται η υποχρέωση των ναυαγοσωστών στην εκμάθηση της ΚΑΡΠΑ, σε ανήλικα θύματα παιδικής ηλικίας. Το κράτος αν δεν αλλάξει την διάταξη αυτή, δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα παιδιά ή δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο πνιγμού, άρα κρίνεται και ανούσια η εκπαίδευση της διάσωσης τους ή το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τα ανήλικά θύματα. Αφήνει δηλαδή στην εκάστοτε σχολή ναυαγοσωστικής, την προαιρετική εκμάθηση αυτών των σωτήριων τεχνικών, της παιδικής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και εδώ εγείρονται ερωτήματα. Η σχολή θα έχει την ευαισθησία να διδάξει τις ως άνω τεχνικές; Αν τις διδάξει, θα το κάνει ορθά; Αν ο ναυαγοσώστης προχωρήσει στην παροχή της πρώτης βοήθειας σε ανήλικο άτομο, θα φέρει νομικές ευθύνες; Αν δεν προχωρήσει σε αυτές, το παιδί θα καταλήξει. Η ανακοπή από δευτερογενή αίτια όπως η αναπνευστική, έχει σοβαρές πιθανότητες ανάνηψης, αλλά το κράτος στην ουσία απαγορεύει άτυπα, την διάσωση τους! Αυτή η σοβαρότατη παράλειψη, πρέπει επειγόντως να αλλάξει. Ομοίως πρέπει να αλλάξει και να οριστεί μια κοινή διδακτέα ύλη, για την εκμάθηση των επειγόντων περιστατικών.
    Επίσης, δεν μπορεί να κατανοήσει κανένας διασώστης, με ποια κριτήρια αποφασίστηκε οι σχολές ναυαγοσωστικής να εκπαιδεύουν τα άτομα, που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους να σώζουν ανθρώπινες ζωές, με αναλογία 1 πρόπλασμα, ανά 15 άτομα. Δηλαδή η κύρια εξάσκηση τους στην εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ, θα είναι στα παρ’ ολίγον θύματα πνιγμού ή σε εκείνα τα θύματα που τελικά κατέληξαν; Άλλη τραγική παράλειψη του ΠΔ 31/2018, είναι η απουσία οδηγιών για την διδασκαλία, του απόλυτα σωτήριου αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Βασικά οι ναυαγοσώστες, δεν θα διδάσκονται την ουσιαστική ανάνηψη. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανάταξη της καρδιάς και της αυτόματης κυκλοφορίας του θύματος από αναπνευστικά αίτια, επέρχεται με την ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ, στα θύματα παρ’ ολίγον πνιγμού, αν αποτύχει η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ για ένα λεπτό.
    Απορίας άξιο βέβαια είναι και το άρθρο 5, το όποιο θέτει παράνομα, ως ανώτατο όριο ηλικίας τα 45 έτη του ναυαγοσώστη, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους νόμους υπέρ των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων! Δηλαδή, μετά τα 45 χρόνια του ο ναυαγοσώστης παύει ξαφνικά να είναι άξιος, ενώ μέχρι αυτό το ηλικιακό όριο ήταν ικανότατος;
    Η ΠΔ 31/2018 πρέπει να αναθεωρηθεί και όλες οι παραλείψεις και οι ελλείψεις να προσαρμοστούν επάνω στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στο λειτούργημα του ναυαγοσώστη, να διευκολύνει το έργο του και όχι να το δυσκολεύει…

    Ειρήνη Νικάκη
    Εκπαιδέυτρια Πρώτων βοηθειών
    eirhnh.nikaki@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Ασχολούμαι με την ναυαγοσωστική από το 1995 και έχω εργαστεί σε παραλίες και πισίνες για πολλά συναπτά έτη. Από το 1999 λειτουργώ την Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας και από το 2000 που ισχύει το ΠΔ 21 περιμένω εν αγωνίως την τροποποίησή του ή το νέο ΠΔ.

    To νέο ΠΔ που περίμενα να λύσει χρόνια προβλήματα και αγκάθια στην ναυαγοσωστική, στην εκπαίδευση και στην οργάνωση των ακτών, ήρθε για να προσθέσει ακόμα περισσότερα, χωρίς στην ουσία του να λύσει κάποια που προϋπήρχαν.
    Και εξηγώ....
    Άρθρο 2 παρ. 3
    Η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης εκτός των άλλων διαθέτει και τα παρακάτω ακόλουθο υλικοτεχνικό εξοπλισμό,
     Πέντε (5) ναυαγοσωστικούς σωλήνες (rescue tube).
     Ναυαγοσωστική σανίδα (rescue board), τουλάχιστον 2,20 μέτρων.
     Πρόπλασμα βρέφους.
     Πλωτό φορείο με τα παρελκόμενα του (ιμάντες, ακινητοποίηση κεφαλής, αυχενικό κολάρο).
     Πτυσσόμενο φορείο.
     Εκπαιδευτικό απινιδωτή.
    Η ερώτηση και απορία μου είναι:
    Για ποιόν ακριβώς λόγω η σχολή πρέπει να έχει αυτόν τον εξοπλισμό, αφού σε καμία περίπτωση δεν εξετάζονται στην χρήση αυτού του εξοπλισμού, από την επιτροπή εξετάσεων, αλλά και δεν προβλέπονται από το ΠΔ31, στις εκπαιδευτικές ενότητες και γνώσεις του ναυαγοσώστη που θα πρέπει να πάρει από την σχολή.
    Σίγουρα, το ότι προβλέπεται όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι πολύ θετικό και προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θα ήταν απαραίτητο και πολύ σημαντικό, θεωρώ, από την στιγμή που υπάρχει ο εξοπλισμός αυτός, να συμπεριλήφθουν οι δεξιότητες με τον παραπάνω εξοπλισμό και στην διδακτέα ύλη των σχολών, αλλά και στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδεια του ναυαγοσώστη, έτσι ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις ο ναυαγοσώστης.
    Σε διαφορετική περίπτωση, ποιός ο λόγος ύπαρξης τους στην κάθε σχολή....

    Επίσης στο ίδιο άρθρο οι σχολές υποχρεούνται βάση του νόμου, να έχουν 3 σκάφη,
    1. Κωπήλατο επαγγελματικό μικρό σκάφος,
    2. Επαγγελματικό μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (05) μέτρων,
    3. Επαγγελματικό μηχανοκίνητο μικρό σκάφος ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων
    Όλα επαγγελματικά, τα οποία δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση στον χειρισμό του ταχυπλόου σκάφους, μιας και οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν, στην πλειοψηφία τους, άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους, αλλά ούτε και για εκπαίδευση για διάσωση κολυμβητή με σκάφος, αφού δεν προβλέπεται στην διδακτέα ύλη του ναυαγοσώστη.
    Επομένως, η κάθε σχολή θα πρέπει να έχει αυτά τα σκάφοι, έτσι, απλά για να υπάρχουν, αλλά και για να αυξάνει το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας μιας σχολής εκπαίδευσης ναυαγοσωστών, κάνοντας απαγορευτική την ιδέα μιας τέτοιας σχολής σε πολύ κόσμο.

    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr 

    ReplyDelete
  40. Αρθ. 2 παρ. 11
    Για ποιό λόγο η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιείται, από περισσότερες της μίας σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ή και σχολές εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών και όχι και από άλλου είδους επιχειρήσεις ????
    Εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα κάποιον, μήπως?

    Άρθρο 4. παρ. 1
    Λειτουργία σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
    Η ιατρική είναι μια επιστήμη με πάρα πολλές ειδικότητες και κατευθύνσεις. Είναι πολύ δύσκολο οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων να είναι γνώστες του αντικειμένου.
    Η θεωρητική διδασκαλία(για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων 14 έως και 19 της υποπαραγράφου 2.β του άρθρου 5) θεωρώ σημαντικό και λογικό, να μπορεί να γίνεται και από πιστοποιημένο (από διεθνή φορέα) εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών.


    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  41. Άρθρο 5 παρ. 4.
    Η θεωρητική εξέταση γίνεται προφορικά...
    Η προφορική εξέταση των υποψηφίων, δεν είναι δίκαιη διαδικασία, λόγω του ότι ο υποψήφιος είναι στην "καλή" ή "κακή", διάθεση της κάθε εξεταστικής επιτροπής ή του κάθε εξεταστή, που πιθανών να θέλει να ακούσει άλλη απάντηση από τον υποψήφιο στην ερώτηση που του υποβάλει. Και αυτό μπορεί να συμβεί και συμβαίνει, λόγω του ότι για τον Έλληνα ναυαγοσώστη, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο σύγγραμμα από το Υπουργείο, όπως πχ με την εξέταση χειριστών ταχύπλοων σκαφών, ή την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή μηχανής. Αποτέλεσμα αυτού, άλλα πράγματα εξετάζουν στην Θεσσαλονίκη, άλλα στην Κρήτη, άλλα στην Αλεξανδρούπολη κτλ.
    Επίσης, με την προφορική εξέταση, δεν υπάρχει δυνατότητα επανελέγχου των απαντήσεων του υποψηφίου, με ότι αυτό συνεπάγεται...
    • Η ορολογία αντικειμένου στην Αγγλική γλώσσα για ποιό λόγο πρέπει να διδάσκεται και ποιά είναι αυτή, μιας και σε κανένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο υποψήφιος για την άδεια του ναυαγοσώστη, δεν απαιτείται κάποια βεβαίωση γλωσσομάθειας στην Αγγλική γλώσσα ?
    Διδακτέα ύλη
    • Δεν είναι λογικό να μην υπάρχει από το Υπουργείο συγκεκριμένη διδακτέα ύλη, την οποία θα προμηθεύονται οι σχολές, θα εκπαιδεύουν βάση αυτού, αλλά και θα εξετάζει η επιτροπή τους υποψήφιους ναυαγοσώστες, βάση αυτού του συγγράμματος.
    • Η υιοθέτηση και δημιουργία κοινής εκπαιδευτικής ύλης για όλες τις σχολές εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, ή έστω, συγκεκριμένου αριθμού ερωτήσεων σε θέματα ναυαγοσωστικής, από τις οποίες η κάθε επιτροπή θα έχει στην διάθεσή της να επιλέξει, καθώς και η υιοθέτηση γραπτών εξετάσεων, θα έλυνε πολλά χρόνια προβλήματα στον τομέα της πιστοποίησης των ναυαγοσωστών.
    Εξεταστική διαδικασία:
    Αθλητικές επιδόσεις χωρίς εξοπλισμό κολυμβητή
    Οι εξετάσεις πιστοποίησης του ναυαγοσώστη, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται ή πλησιάζουν την πραγματικότητα στην δουλειά του.
    • Ο επαγγελματίας ναυαγοσώστης, δεν εξετάζεται σε διάσωση με τον βασικό του εξοπλισμό, rescue can ή ακόμα καλύτερα, με την χρήση του rescue tube, αλλά και σε πιο ρεαλιστικές ίσως καταστάσεις, παρά μόνο στην προσέγγιση και μεταφορά ενός ΟΥΚά, που το μέλημά του σε πολλές περιπτώσεις είναι να αποδείξει το πόσο πολύ μπορεί να δυσκολέψει τον υποψήφιο του ή να τον ταλαιπωρήσει. Ένα τελείως μη ρεαλιστικό σενάριο.
    • Ο ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ναυαγοσώστης καλείτε να αποδείξει την ικανότητά του, αποκλειστικά χωρίς τα εργαλεία της δουλειάς του, το σωσίβιο του.
    Αποτέλεσμα αυτού, σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα με πολύ καλή κολυμβητική ικανότητα και φυσική κατάσταση, δεν πέρασαν τις εξετάσεις για τον λόγο ότι η εξεταστική επιτροπή ζητούσε και απαιτούσε από τους υποψηφίους δεξιότητες που δεν προβλέπονται στο ΠΔ ή ακόμα και δεν ήταν ικανοποιημένη από την τεχνική του υποψηφίου σε συγκεκριμένη δεξιότητα.
    • Στις πρακτικές επίσης εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας του ναυαγοσώστη, η δοκιμασία των 400 μέτρων κολύμβησης σε χρόνο λιγότερο από δέκα λεπτά (10΄), είναι πάρα πολύς χρόνος, για τον επαγγελματία ναυαγοσώστη, σύμφωνα και με τα διεθνή δεδομένα. Ένας πιο λογικός χρόνος για τα 400 μ, θα ήταν τα (8)οκτώ λεπτά.
    • Στις εξετάσεις που διενεργεί το Λιμενικό για την άδεια του ναυαγοσώστη, στην παροχή ΚΑΡΠΑ, θα μπορούσε να γίνει σε πρόπλασμα ή και μετά από διάσωση-μεταφορά θύματος σε απόσταση 100μ, με την χρήση του βασικού του εξοπλισμού (rescue can)

    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  42. Άρθρο 5 παρ. 15
    ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
    • Το όριο ηλικίας για τον ναυαγοσώστη δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν έχει και καμία απολύτως λογική. Υπάρχουν άτομα άνω των 45 ετών που, διαθέτουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, για την συγκεκριμένη εργασία, η οποία (φυσική κατάσταση) θα αποδεικνύεται κατόπιν εξετάσεων που θα θεσμοθετηθούν, αλλά και εμπειρία διαθέτουν, λόγο ενασχόλησής τους με την ναυαγοσωστική προηγούμενα έτη, κάτι πολύ βασικό για τον ναυαγοσώστη. Τα άτομα αυτά όμως δεν έχουν δικαίωμα εργασίας....
    • Από την άλλη μεριά οι θέσεις εργασίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, βάσει του νέου ΠΔ31, καθώς και οι ημέρες εργασίας (+ένας μήνας), αλλά δεν υπάρχουν οι εκατοντάδες επιπλέον ναυαγοσώστες που απαιτούνται για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί. Αποτέλεσμα όλου αυτού, την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, πάρα πολλές παραλίες σε δήμους και ξενοδοχεία, έμειναν ακάλυπτες, λόγω μη εύρεσης προσωπικού, πολύς κόσμος πνίγηκε και φέτος, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε.


    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  43. Άρθρο 7 παρ. 1 α
    • Η καλοκαιρινή περίοδος στην Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Νότια και την Νησιωτική Ελλάδα, δεν είναι ίδια. Θα πρέπει να οριστεί ένας πιο ξεκάθαρος διαχωρισμός, για την "καλοκαιρινή περίοδο" ή ίσως και άλλα κριτήρια πχ επικινδυνότητας παραλίας, "ιστορικό " παραλίας κτλ
    • Το ωράριο του ναυαγοσώστη, καλό θα είναι να διευρυνθεί, λόγο του ότι οι παραλίες γεμίζουν με λουόμενους πολύ πιο νωρίς από τις 10.30 και αδειάζουν πολύ πιο αργά από τις 17.30.
    • Τα 200 μέτρα εκατέρωθεν του βάθρου που καλύπτει ο ναυαγοσώστης, βάση του νέου ΠΔ31, είναι σαφώς πιο λογικά από τα αντίστοιχα 300 μέτρα του ΠΔ 23. Παρόλα αυτά, η επάνδρωση του κάθε βάθρου με έναν μόνο ναυαγοσώστη, νομίζω, ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
    Η διάσωση, με την ευρύτερη έννοια, είναι ομαδική υπόθεση και σε καμία περίπτωση ατομική. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα διασωστικά συνεργεία, ότι κανένας διασώστης δεν επιχειρεί διάσωση μόνος του και χωρίς εξασφαλισμένη την προσωπική του ασφάλεια. Εκτός βέβαια από τον Έλληνα ναυαγοσώστη, ο οποίος εκ του νόμου, πρέπει να επιχειρήσει μόνος του και να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε κάθε περιστατικό που θα του προκύψει και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
    Προτιμότερο, θεωρώ και πιστεύω, να παραμείνουν τα 300 μέτρα εκατέρωθεν του βάθρου, αλλά να επανδρωθεί το κάθε βάθρο με δύο τουλάχιστον ναυαγοσώστες, σε υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, ο εξοπλισμός που πρέπει να έχει στην διάθεσή του ο κάθε ναυαγοσώστης, γίνετε πολύ πιο χρήσιμος και λειτουργικός. Πχ, το Μηχανοκίνητο μικρό σκάφος του ναυαγοσώστη, δεν μπορεί να επιχειρήσει διάσωση, ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ένα μόνο άτομα. Να προσεγγίσει με ασφάλεια το άτομο που κινδυνεύει ή και να το ανεβάσει στο σκάφος του, ειδικά όταν δεν έχει αισθήσεις. Επανδρωμένο όμως το σκάφος με δύο άτομα, άλλο αυτό το εγχείρημα, είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλή για όλους.

    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  44. • Το σκάφος των πέντε (5) μέτρων είναι δύσκολο και πολύ επικίνδυνο, λόγο του όγκου του, να προσεγγίσει και να "μπει" σε κολυμβητική περιοχή με πολλούς λουόμενους, ειδικά όταν θα πρέπει να το κάνει και γρήγορα, προκειμένου να βοηθήσει με τον απινιδωτή και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που διαθέτει.
    • Το συγκεκριμένο σκάφος σε ποιό σημείο της περιοχής δικαιοδοσίας του Δήμου θα βρίσκεται? Θα υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού του σκάφους ή θα βρίσκετε ακόμα και έξω από το νερό, με διάφορες δικαιολογίες, σε κάποια παραλία για να δικαιολογεί απλά και μόνο την ύπαρξή του.
    • Το μόνιμα εγκατεστημένο VHF PLOTER και ο προβολέας, για ποιόν λόγο θα πρέπει να είναι μόνιμος εξοπλισμός του σκάφους και ποιά η χρήση τους. Το σκάφος θα επιχειρεί παράκτια και ώρες 10.30-17.30, που κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει για πολλές ώρες ακόμα ηλιακό φώς, δεν έχει ομίχλη και άλλες συνθήκες που θα καθιστούσαν χρήσιμη την χρήση του VHF PLOTER.
    • Σε έναν Δήμο νησιωτικό, που οι παραλίες εύθηνης του είναι περιμετρικά του νησιού, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε ποιό σημείο του ορίζοντα θα βρίσκεται το συγκεκριμένο σκάφος και εάν του ζητηθεί να επέμβει από την άλλη μεριά του νησιού, σε πόση ώρα-ες θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τον εξοπλισμό του. Με την προϋπόθεση πάντα, ότι έχει και καλό καιρό..?
    • Ποιός και πότε θα ελέγχεται το σκάφος, τον εξοπλισμός του και το προσωπικό του? Μήπως και το σκάφος με τις προδιαγραφές του, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο για να φουσκώσει το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί από τον Δήμο, στον εκάστοτε εργολάβο-σχολή που θα πάρει το έργο, αλλά και να αποτρέψει άλλα άτομα-εργολάβους να σκεφτούν την κάλυψη παραλιών Δήμων λόγω αυξημένου κόστους?
    • Το VHF είναι συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, για την οποία ο χρήστης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με την σχετική άδεια ραδιοερασιτέχνη (η οποία άδεια, δεν απαιτείται από τον ναυαγοσώστη να την έχει). Η χρήση της συσκευής αυτής χωρίς την συγκεκριμένη άδεια, είναι παράνομη, συνεπώς και ο ναυαγοσώστης καλείται να παρανομήσει, προκειμένου να αποφύγει κάποιο διοικητικό πρόστιμο από την Λιμενική αρχή. Σε κάθε περίπτωση πρόβλημα!!! Είτε έχει την συσκευή, είτε δεν την έχει.
    • Επίσης σε ποιά συχνότητα θα πρέπει εκπέμπει ο πομπός του ναυαγοσώστη για να επικοινωνήσει και με ποιόν θα μπορεί να επικοινωνήσει?

    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  45. • Ποιό είναι το αντικείμενο εργασίας του συντονιστή ναυαγοσωστών και με τί γνώσεις και εξοπλισμό θα την κάνει την εποπτεία?
    • Ο συντονιστής ναυαγοσωστών, θα πρέπει να έχει αποδειγμένη προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (ένσημα) σε θέματα ναυαγοσωστικής, αντίστοιχων ετών και συγκεκριμένη εκπαίδευση συντονιστή, που θα ορίζεται από το ΠΔ.
    • Προσωπικά δεν βρίσκω την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα ενός τέτοιου συντονιστής ναυαγοσωστών και αναρωτιέμαι. Μήπως είναι απλά ένα επιπλέον άτομο, που δεν είναι δυνατόν να ελέχθη άμεσα σε κάποιο έλεγχο, αλλά θα κοστολογείται και θα χρεώνεται κανονικά στους φορείς, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος για τον Δήμο?
    Αυτές είναι κάποιες σκέψεις μου-προτάσεις για συζήτηση σχετικά με το νέο ΠΔ31, με την λογική της βελτιστοποίησης του σε διάφορα επίπεδα.
    Προσωπικά θα ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος , εάν έστω και κάποια από αυτά τα θέματα αλλάξουν ή και τροποποιηθούν. Το σκεπτικό είναι πάντα η ασφάλεια στις παραλίες μας με την σωστή και λειτουργικότερη οργάνωσή της, με σωστό εξοπλισμό και άριστα εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση των πνιγμών που υπάρχουν κάθε χρόνο στις παραλίες της χώρας μας.

    Θεολόγος Εμμανουηλίδης
    Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
    info@lifeguard.gr

    ReplyDelete
  46. Παρατηρήσεις και προτάσεις τροποποίησης των διατάξεων του Π.Δ. 31/2018

    Το Π.Δ. 31.2018 τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα. Εκ των υστέρων, είδαν το φως της δημοσιότητας δύο διαβουλεύσεις. Η "Άτυπη Διαβούλευση Τροποποίησης του Π.Δ. 31.2918" που ανάρτησε ο Στάθης Αβραμίδης και η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου "Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις" στο "άρθρο 15 Τροποποιήσεις του π.δ. 31/2018". Παρακάτω συνοψίζω ορισμένες γενικές και πιο συγκεκριμένες απόψεις προς επίρρωση των σχολίων που κατατέθηκαν από άλλους στις δυο παραπάνω διαβουλεύσεις.

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις και προτάσεις που γίνονται επί του άρθρου οι οποίες πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά για την σύνταξη ενός σύγχρονου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών και γενικότερα για την λειτουργία των σχολών εκπαίδευσης. Επισημαίνω το σοβαρό θέμα της συνεχούς εκπαίδευσης των ναυαγοσωστών. Δυστυχώς στην Ελλάδα όποιος κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή, την διατηρεί "δια βίου" χωρίς να υποβληθεί ξανά σε κανένα έλεγχο ικανοτήτων. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και για τον ναυαγοσώστη. Όμως ο ναυαγοσώστης οφείλει να είναι πάντα ενημερωμένος σε όλες τις εξελίξεις και σε άριστη φυσική κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει λοιπόν συνεχής εκπαίδευση και εξετάσεις. Τα πτυχία- διπλώματα δεν πρέπει να ισχύουν ισόβια όπως τώρα αλλά οι κάτοχοί τους να υποβάλλονται σε τακτές επιμορφώσεις και εξετάσεις. Είναι γεγονός ότι ορισμένα επαγγέλματα απαιτούν από τον εκπαιδευτή - προπονητή την ικανότητα να μπορεί να δείξει το αντικείμενο πολύ καλά πχ στην αντισφαίριση, στην χιονοδρομία κλπ. Πόσο μάλλον ο ναυαγοσώστης που σώσει ζωές θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση. Με προβλημάτισαν κάποιοι ευτραφείς ναυαγοσώστες και σκέπτομαι αν μπορούν να κολυμπήσουν και να φτάσουν έγκαιρα στο "θύμα". Ποιος τους ελέγχει; Άραγε τι γίνεται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών τηρούνται και ποιος τις ελέγχει; Ανανέωση των πτυχίων με επιμόρφωση και εξετάσεις λοιπόν όπως προανέφερα.

    ΑΔΕΙΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ-ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
    Θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο σύστημα εξετάσεων από τα Λιμεναρχεία και ενιαία ύλη μαθημάτων.

    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΥ
    Το ωράριο του ναυαγοσώστη πρέπει να μην αφήνει κενά στην παραλία. Αύξηση του ωραρίου κάλυψης των χώρων αλλά όχι ένας ναυαγοσώστης να βρίσκεται από το πρωί έως το βράδυ. Καλό θα ήταν να ακούγονταν και άλλοι φορείς πχ η ΣΕΦΑΑ όπου διδάσκεται και το μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής προκριμένου να συνταχθεί ένα σύγχρονο νομοσχέδιο. Γενικά συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που έκαναν οι συνάδελφοι αλλά και στις κύριες προτάσεις.

    Γεώργιος Αραχωβίτης
    Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
    ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ
    garaxovitis@gmail.com

    ReplyDelete