Αρκτικόλεξα και Ορισμοί



1.      Λουτρική εγκατάσταση: α) Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή της παραλίας ή ζώνης λιμένα, στον οποίο εισέρχονται άτομα, με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου), για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή ή άλλες υπηρεσίες (ιαματικές, ψυχαγωγικές, αναψυχής, ιατρικής αποκατάστασης, καλλιέργειας αναγνωρισμένων ή μη αθλημάτων κτλ). (β) Ως λουτρική εγκατάσταση θάλασσας νοείται και ο χώρος των ανωτέρω ο οποίος παραχωρείται ή εκμισθώνεται από το Δημόσιο σε διάφορους φορείς ή επιχειρήσεις (οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις, ιδιωτικές εταιρίες, νομικά πρόσωπα κ.λπ.) για χρήση εκμισθούμενων υδάτινων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση καθισμάτων ή ανακλίντρων ή μέσων προφύλαξης από τον ήλιο, των λουομένων ανεξάρτητα αν τα άτομα που εισέρχονται για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού περιοχή καταβάλλουν ή όχι εισιτήριο (πχ καφετέριες, μπαρ κτλ). Την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών στις λουτρικές εγκαταστάσεις θάλασσας έχουν οι φορείς με την σχετική άδεια εκμετάλλευσης αυτών που εισπράττουν χρηματικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους χρήστες αυτών. γ) Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας  ή ζώνης λιμένα, για τον οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, αλλά δεν είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος.
2.      Σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος και είναι εφοδιασμένη με βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων από Λιμενική Αρχή, η οποία παρέχει εκπαίδευση (θεωρητική-πρακτική) σε όσους επιθυμούν να λάβουν δίπλωμα ναυαγοσώστη θάλασσας, καθώς και ναυαγοσωστική κάλυψη των υπόχρεων προς τούτο.
3.      Υπουργείο: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
4.      Αρχηγείο: Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
5.      Δ.Ο.Υ.: Η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
6.      Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν.: Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού.
7.      Ε.Κ.Ε.: Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης.
8.      Υ.Μ.Σ.: Υπηρεσία Μιας Στάσης.
9.      A.M.P.L.E. ερωτήσεις: Ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί ο ναυαγοσώστης/πρώτος βοηθός για την παροχή πρώτης βοήθειας στον κινδυνεύοντα, ρωτώντας τον ίδιο ή άτομα που μπορεί να γνωρίζουν την κατάστασή του: «έχεις καμία αλλεργία;» (Allergy), «παίρνεις κάποιο φάρμακο;» (Medication), «έχεις προηγούμενο ιατρικό ιστορικό;» (Previous medical history), «πότε είχες το τελευταίο σου γεύμα;» (Last meal), «τι σε οδήγησε στον τραυματισμό ή την ασθένεια;» (Events leading to injury or illness).
10.  E.R.C.: European Resuscitation Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης).
11.  I.L.Co.R.: International Liaison Committee on Resuscitation (Διεθνής Σύνδεσμος Επιτροπών Αναζωογόνησης).
12.  E.F.R.: Emergency First Response (Οργανισμός Επείγουσας Αρχικής Ανταπόκρισης).
13.  Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.: Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.
14.  Δ.Ο.Δ.: Διεθνής Ομοσπονδία Διάσωσης (International Life Saving Federation). Ο παγκόσμιος οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την διάσωση σε εθελοντική, επαγγελματική και αθλητική μορφή.
15.  ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.: Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής.
16.  Ε.Ε.-Ε.Ζ.Ε.Σ.-Ε: Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών πλην Ελβετίας.
17.  Ε.Ε.Κ.Α.Α.: Ελληνική Εταιρεία Καρδιο-Αναπνευστικής Αναζωογόνησης.
18.  ΚΑΡ.Π.Α.: Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη.
19.  Ε.Σ.Δ.Υ.: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
20.  Κ.Φ.Α.: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
21.  Σ.Ε.Φ.Α.Α.: Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού).
22.  Υ.Α.Β.: Υπηρεσία Άμεσης Βοήθειας (αστυνομία, ασθενοφόρο, πυροσβεστική).
23.  Υ.Υ.: Υπουργείο Υγείας.
24.  Υ.Α.Ε.Λ.Ε.: Υπηρεσία Αδειοδότησης και Ελέγχου Λουτρικών Εγκαταστάσεων. ΥΑΕΛΕ για την ακτή είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω της οικείας Λιμενικής Αρχής.
25.  Δ.Κ.Λ.: Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας.
26.  Σ.Ε.Δ.: Σχέδιο Επείγουσας Δράσης.
27.  ΣΩΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ: Το ναυαγοσωστικό σωσίβιο (rescue tube).
28.  ΔΙΠΛΩΜΑ: Το απαραίτητο τυπικό προσόν που εξασφαλίζει εργασία.
29.  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Το τυπικό προσόν που εξασφαλίζει γνώση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά όχι εργασία.
30.  ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: Πρώτος Βοηθός (First Aider) είναι ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού σε ισχύ που έχει εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτης βοήθειας σε επείγουσες καταστάσεις που απειλούν την υγεία ή την ζωή του κινδυνεύοντος ατόμου.
31.  ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ: Ο όρος Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Basic Life Support) αναφέρεται στη διατήρηση του αεραγωγού και την υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλου εξοπλισμού, εκτός από μια απλή συσκευή αεραγωγού ή ένα προστατευτικό κάλυμμα.
32.  ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΝΕΡΟΥ: Ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού σε ισχύ που έχει αποκτήσει γνώσεις για την σωτηρία ανθρώπων στο νερό χωρίς την χρήση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού.
33.  ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: Ναυαγοσώστης Θάλασσας (Beach Lifeguard ή Surf Lifeguard), είναι ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος σε ισχύ ή ισότιμου τίτλου όπως ορίζεται στην σχετική παράγραφο, που εργάζεται σε παράκτια λουτρική εγκατάσταση με έμμισθη σύμβαση έργου, και καθήκον την προστασία της Δημόσιας Υγείας με την παροχή πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας σε όσους εισέρχονται στον λουτρικό χώρο της πισίνας.
34.  ΑΡΧΗΓΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ: Αρχηγός Ναυαγοσωστών (Head Lifeguard ή Lifeguard Leader ή Chief Lifeguard), είναι ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος σε ισχύ, από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής, που εργάζεται σε λουτρική εγκατάσταση με έμμισθη σύμβαση έργου, και καθήκον την προστασία της Δημόσιας Υγείας με τoν συντονισμό της ναυαγοσωστικής ομάδας που εργάζεται προληπτικά και κατασταλτικά. Ο κάτοχός του, οφείλει να είναι επίσης κάτοχος διπλώματος ναυαγοσώστη θάλασσας σε ισχύ.
35.  ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ: Ο κάτοχος ομώνυμου πιστοποιητικού (Emergency Responder ή Automatic External Defibrillator Operator ή Automatic External Defibrillation) σε ισχύ και μπορεί να χειρίζεται τον αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή.
36.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ: Ο κάτοχος του διπλώματος «Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών Θάλασσας» όπως αυτά προβλέπονται στο παρόν, που έχει ως έργο του την εκπαίδευση/πιστοποίηση υποψηφίων ναυαγοσωστών θάλασσας και αρχηγού ναυαγοσωστών.
37.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ: Ο κάτοχος του διπλώματος «Εκπαιδευτής Διάσωσης Νερού» σε ισχύ ή άλλων τίτλων σπουδών όπως αυτά προβλέπονται στο παρόν, που έχει ως έργο του την εκπαίδευση υποψηφίων διασωστών νερού για οποιοδήποτε λουτρικό περιβάλλον.
38.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ: Ο κάτοχος διπλώματος «Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Θάλασσας», σε ισχύ ή άλλων τίτλων σπουδών όπως αυτά προβλέπονται στον παρόν Π.Δ., που έχει ως έργο του την εκπαίδευση των υποψηφίων εκπαιδευτών σε αντίστοιχα αντικείμενα.
39.  ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΛΟΥΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Ο κάτοχος ομώνυμου διπλώματος ή διπλώματος Τεχνικού Ασφαλείας σε ισχύ που έχει αποκτήσει γνώσεις για την δημιουργία Γραπτών Διαδικασιών Λειτουργίας που θα περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης κάθε λουτρικού χώρου.
40.  ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30/120: Με βάση τον Fenner, o αριθμός 30 του αριθμητή, υποδηλώνει πως ο ναυαγοσώστης είναι σε θέση να σαρώνει οπτικά τον χώρο ευθύνης του σε 30 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός 120 του παρονομαστή υποδηλώνει πως ο ναυαγοσώστης είναι σε θέση να φτάνει στο μακρύτερο πιθανό σημείο όπου μπορεί να συμβεί ατύχημα και να εκτελέσει διάσωση μέσα σε 120 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός των ναυαγοσωστών και η τοποθέτησή τους σε λίμνες καθορίζονται, μεταξύ άλλων, και από την εφαρμογή του Κανόνα Προστασίας 30/120.
41.  ΠΝΙΓΜΟΣ: Με βάση τα αποτελέσματα του World Drowning Congress 2002, πνιγμός ονομάζεται η διαδικασία εμφάνισης αναπνευστικής διαταραχής εξαιτίας βύθισης ή εμβάπτισης σε υγρό. Το αποτέλεσμα του πνιγμού μπορεί να είναι θάνατος, επιβίωση η τραυματισμός.
42.  ΜΟΝΤΕΛΟ 4W ΤΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ: Με βάση τον Avramidis, οι παράγοντες που καθορίζουν την έκβαση ενός πνιγμού περιλαμβάνονται στο μοντέλο 4W του πνιγμού. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο διασώστης (W1: who), το θύμα (W2: who), οι συνθήκες (W3: what circumstances) και η τοποθεσία του πνιγμού (W4: where). Ο σημαντικότερος παράγοντας για την έκβαση του πνιγμού είναι ο διασώστης (επαγγελματίας ναυαγοσώστης, μέλος σωστικού συνεργείου ή ερασιτέχνης «διασώστης») και το πιο σημαντικό ζεύγος παραγόντων είναι το ποιος (διασώστης) σώζει ποιον (θύμα).
43.  Η 5-ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΡΩΜΑΤΟΣ: Με βάση τον Griffiths, o ναυαγοσώστης στην βάρδιά του, αλλάζει κάθε 5 λεπτά στάση, θέση, τρόπο οπτικού σαρώματος του νερού και το εικονικό νοητό σενάριο βάση του οποίου σώζει λουομένους των οποίων η ασφάλεια δυνητικά μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
44.  ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ (Instinctive Drowning Response): Με βάση τον Pia, τα χαρακτηριστικά της αγωνιώδους πάλης του θύματος να σταθεί στην επιφάνεια στο νερό είναι ότι δεν φωνάζει «βοήθεια», τεντώνει το κεφάλι του προς τα πίσω, εμβαπτίζεται στο νερό, διατηρεί τα χέρια του μπροστά από το σώμα σαν να προσπαθεί να αναρριχηθεί σε μια νοερή σκάλα ή στο πλάι και δεν μπορεί να κρατηθεί από οποιοδήποτε βοήθημα επίπλευσης του προσφερθεί χωρίς βοήθεια.
45.  Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ R.I.D. ΤΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ: Με βάση τον Pia, o πνιγμός οφείλεται στην αδυναμία του ναυαγοσώστη να αναγνωρίσει την ενστικτώδη αντίδραση πνιγμού του θύματος (recognition), στην απασχόληση του με δραστηριότητες ξένες προς το επάγγελμά του (intrusion) και στην διάσπαση της προσοχής του (distraction).
46.  ΠΛΑΙΣΙΟ C-ΖΩΝΩΝ: Mε βάση τον Connolly, o πνιγμός διέρχεται από 7 ζώνες: C0: comfort (ζώνη άνεσης στην οποία το άτομο δε νιώθει απειλή βρισκόμενο κοντά/μέσα στο νερό), C1-concern (ζώνη ανησυχίας στην οποία τα αισθήματα του ατόμου αρχίζουν να αλλάζουν από μια πτώση πχ σε βαθύ νερό), C2-crisis (ζώνη κρίσης στην οποία το άτομο νιώθει ότι η ζωή του απειλείται), C3-critical (καθοριστική ζώνη στην οποία το άτομο, που κοντεύει να χάσει στην ικανότητα αυτοδιάσωσης ή την ικανότητα διευκόλυνσης του διασώστη ώστε να τον βοηθήσει, μπορεί να πανικοβληθεί με αποτέλεσμα η επιβίωσή του να πρέπει να γίνει χρονικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), C4-cardio-pulmonary resuscitation (ζώνη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στην οποία το άτομο δεν εμφανίζει αναπνοή ή/και καρδιακή λειτουργία και χρήζει επείγουσας υποστήριξης ζωής), C5-coma (ζώνη κωματώδους κατάστασης), C6-conclusion (ζώνη εξόδου από το πλαίσιο των ζωνών με θανατηφόρο ή μη τρόπο). Η επέμβαση του ναυαγοσώστη πρέπει να γίνεται κατά το δυνατόν σε πρώιμη ζώνη μέσω πρόληψης, διάσωσης ή φροντίδας.
47.  ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΤΥΡΙΟΥ: Κατά τους Orlandella and Reason, υπάρχουν πολλαπλά στρώματα άμυνας απέναντι σε ένα ατύχημα στο νερό (πχ περίφραξη του λουτρικού χώρου, συναγερμός, ατομική συσκευή επίπλευσης, επίβλεψη από ναυαγοσώστη, τοπικοί κανόνες και νομοθεσία), όπως ακριβώς και οι φέτες ενός τυριού. Σύμφωνα με το μοντέλο, η τρύπα του τυριού σε κάθε στρώμα άμυνας, αναπαριστά την αποτυχία του να αποτρέψει το ατύχημα. Αν όλα αυτά τα στρώματα άμυνας αποτύχουν, (δηλαδή αν όλες οι τρύπες σε όλες τις φέτες του τυριού ευθυγραμμιστούν), τότε το αποτέλεσμα του ατυχήματος είναι θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός. Η αξία του μοντέλου είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ναυαγοσωστών και κατά τη διάρκεια αξιολόγησης ενός λουτρικού χώρου θάλασσας από τους Εκτιμητές Κινδύνου.
48.  ΤΟ HADDON MATRIX: Το πλαίσιο πρόληψης πνιγμών βασισμένο στο Καλούπι του Χάντον (Haddon Matrix) προτίθεται ως εργαλείο που δυνητικά θα βοηθήσει τις προληπτικές επεμβάσεις των επαγγελματιών ναυαγοσωστών. Επειδή ο ρόλος του ναυαγοσώστη είναι κυρίως προληπτικός και επειδή η επιτυχημένη πρόβλεψη μπορεί να μειώσει την ανάγκη για διάσωση και μετέπειτα φροντίδα, το προτεινόμενο πλαίσιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ατυχημάτων και διάδοση της ασφάλειας (πριν το συμβάν). Οι εκπαιδευτές μπορούν να δώσουν έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με το συμβάν ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να προετοιμάσει τους επαγγελματίες και τον γενικό πληθυσμό να χειριστούν μια επείγουσα κατάσταση. Τέλος, τα θέματα που λαμβάνουν χώρα μετά την επείγουσα κατάσταση, μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία ανατροφοδότησης για όλες τις μεταβλητές που συνθέτουν το περιστατικό πνιγμού.
49.  ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ (ΕΕΟΝ): Οι ΕΕΟΝ διακρίνονται σε εγχώριους και αλλοδαπούς. Αλλοδαποί ΕΕΟΝ ορίζονται οι: (α) Διεθνής Ομοσπονδία Διάσωσης (ΔΟΔ), (β) κάθε οργανισμός-μέλος της ΔΟΔ με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη, (γ) αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής αλλοδαπής χώρας-μέλους της ΕΕ-ΕΖΕΣ-ΕE ή κρατικά αναγνωρισμένου οργανισμού χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν στο πρόγραμμά της καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη του συγκεκριμένου διπλώματος / πιστοποιητικού και με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη. Εγχώριος ΕΕΟΝ, ορίζεται η σχολή εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος αν στο πρόγραμμά της καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στα διάφορα πιστοποιητικά/διπλώματα της παρούσας και με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη.
50.  ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕΕΟΠΒ): Οι ΕΕΟΠΒ διακρίνονται σε εγχώριους και αλλοδαπούς. Αλλοδαποί ΕΕΟΠΒ ορίζονται οι: (α) ILCoR, (β) ERC, (γ) οργανισμός-μέλος τους με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη, (δ) αναγνωρισμένος οργανισμός με κατευθυντήριες γραμμές που εναρμονίζονται με αυτές των ανωτέρω οργανισμών, αν στο πρόγραμμά του καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στις διάφορες ειδικότητες της παρούσας, με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη (πχ EFR). Εγχώριοι ΕΕΟΠΒ, ορίζονται οι: (α) αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός φορέας της Ελλάδας με κατευθυντήριες γραμμές που εναρμονίζεται με αυτές των ILCoR και ERC (πχ Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Εταιρεία Καρδιο-αναπνευστικής Αναζωογόνησης κτλ), αν στο πρόγραμμά του καλύπτεται αποδεδειγμένα η διδακτέα ύλη που προβλέπεται στις διάφορες ειδικότητες της παρούσας με μέγιστη ισχύ την προβλεπόμενη από τον εν λόγω οργανισμό και όχι μεγαλύτερη από 4 έτη.

2 comments:

  1. Σαφείς ορισμοί που διευκολύνουν την λεκτική επικοινωνία του κλάδου. Έχω ακούσει περιστατικό όπου εκπρόσωπος της λιμενικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ναυαγοσώστη στον πύργο του, του ζητούσε να του δείξει το σωσίβιο αποκαλώντας το "λουκάνικο". Αποτελεί κατάντια η έλλειψη γνώσεων σε τόσο μεγάλο βαθμό και μια από τις βασικές αιτίες είναι και η κακή νομοθεσία.

    ΝΗΡΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
    nireasathna@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Ορολογία που αποδεικνύει ότι η ναυαγοσωστική είναι επιστήμη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εκπαίδευση και ειδική διδασκαλία!

    ReplyDelete