Προϋποθέσεις Εργασίας και Διάθεσης Ναυαγοσωστικού Εξοπλισμού


1.      Περίοδος εργασίας: Οι λουτρικοί χώροι οφείλουν να διατηρούν ναυαγοσώστη τουλάχιστον από τις 15 Μαΐου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η περίοδος αυτή δύναται να επεκταθεί με βάση την επισκεψιμότητα και τη λειτουργία της λουτρικής εγκατάστασης από λουομένους και την διάρκεια της θερινής ή ακόμα και της χειμερινής σεζόν στην εκάστοτε γεωγραφική και τουριστική περιοχή.
2.      Διάρκεια βάρδιας: Η κατά ελάχιστο χρονική βάρδια που πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης στον λουτρικό χώρο εκτείνεται από τις 10:30 έως τις 17:30 και για όσο διάστημα βρίσκονται σε λειτουργία οι λουτρικές εγκαταστάσεις.
3.      Κριτήρια πρόσληψης ναυαγοσώστη: Η παρουσία ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική: (α) Στις ακτές που θεωρούνται πολυσύχναστες κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο. Ως πολυσύχναστη, ορίζεται η ακτή στην οποία οι λουόμενοι που εισέρχονται κατόπιν αντιτίμου είναι τουλάχιστον διακόσιοι (200) ημερησίως ή ο ημερήσιος τζίρος της ξεπερνά τα χίλια (1.000) ευρώ ημερησίως από κάθε είδους παροχή υπηρεσίας.
4.      Ναυαγοσωστικό Βάθρο: (α) Η κατασκευή του βάθρου γίνεται από κατάλληλα υλικά ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει απαραίτητα κλίμακα ανόδου με μέτωπο στο νερό, μπαλκόνι και από τις 4 πλευρές του, κάθισμα, ιστό σημαίας, παράθυρα, κλιματισμό και σκέπαστρο για προφύλαξη από τις ακραίες θερμοκρασίες. Το ύψος του βάθρου από την επιφάνεια της ακτής να υπερβαίνει τα τρία μέτρα. (β) Η θέση του βάθρου είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όσους κινδυνεύουν. (γ) Κατά το χρόνο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη αναρτάται σε περίοπτη θέση του βάθρου η πινακίδα με την ένδειξη «ΠΡΩΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-FIRST AID» και επαίρεται στον ιστό η σημαία ναυαγοσώστη. (δ) Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο ναυαγοσώστης από τη ακτή, αφαιρείται η πινακίδα με την ένδειξη της πρώτης βοήθειας και επαίρεται επί του ιστού η σημαία που δηλώνει την απουσία ναυαγοσώστη.

3 comments:

  1. Απαιτείται επαγγελματικό περίγραμμα (job description) για κάθε επαγγελματικό κλάδο που ασχολείται με την ναυαγοσωστική. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο αλλά ούτε και τον λουόμενο γιατί ουδείς γνωρίζει τα όρια των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του. Θα πρέπει να ορίζεται ποιός είναι υπεύθυνος/η για την οριοθέτηση του λουτρικού χώρου με σημαδούρες.
    Argyris Toubekis

    Assistant Professor
    Kapodistrian University of Athens
    Faculty of Physical Education & Sport Sciences

    ReplyDelete
  2. Σημαντικότατα ζητήματα που μπορεί να φαίνονται απλές λεπτομέρειες, όμως είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα του επαγγέλματος.

    ReplyDelete
  3. Η περίοδος εργασίας θα πρέπει να διατηρείται ανάλογα με την επισκεψιμότητα κάθε περιοχής.
    Θεωρώ πως και το μήνα Μάϊο πρέπει να υπάρχουνε ναυαγοσώστες στις παραλίες, αν όχι από την αρχή του μήνα, τουλάχιστον στα μέσα.
    Το ωράριο εργασίας θεωρώ ότι 7 ώρες για ένα ναυαγοσώστη.... είναι πολύ. Θα πρέπει η βάρδια να είναι λιγότερες ώρες για ένα ναυαγοσώστη και σίγουρα να αυξηθεί το ωράριο επίβλεψης των παραλιών από πιο νωρίς απο τις 10:30.....τουλάχιστον 08:00-08:30 (για να μην πω και πιο νωρίς ακόμα) και να τελειώνει μετά τις 17:30... τουλάχιστον 20:00-20:30. Σε διαφορετική περίπτωση να γίνουν 2 βάρδιες στη μέρα και να "σπάει" απο 2 ναυαγοσώστες, αλλά το ωράριο να άρχεται και πάλι νωρίτερα τις 10:30 και η λήξη του να είναι μετά τις 17:30.

    ReplyDelete