Διευθυντής της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης


Να προστεθούν τα παρακάτω:
1.               Δικαιολογητικά για τον Διευθυντή. Ως Διευθυντής της σχολής, με την έννοια του διοικητικού υπευθύνου, ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με διατριβή ή ειδικότητα που έχει θέμα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» με την προϋπόθεση ότι έχει επιπλέον ένα από τα παρακάτω: (α) βαθμό 8 ή ανώτερο στο μάθημα επιλογής «ναυαγοσωστική» ή «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ, (β) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών, (γ) Δίπλωμα Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών, (δ) πιστοποιητικό Πρώτης Βοήθειας και Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας. Τα β, γ, δ πρέπει να έχουν εκδοθεί από Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ναυαγοσωστικής (ΕΕΟΝ) ή Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό Πρώτης Βοήθειας (ΕΕΟΠΒ) της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. (3) Άδεια λειτουργίας Σχολής Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστικής Θάλασσας σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000 που έχει αποκτηθεί και βρίσκεται σε ισχύ έως και την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας υπουργικής απόφασης, Δίπλωμα Εκπαιδευτή ή Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας ή Πρώτης Βοήθειας από ΕΕΟΝ ή ΕΕΟΠΒ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και επιβεβαιωμένη εργασιακή εμπειρία ως ναυαγοσώστης ή μέλος ναυαγοσωστικών ομάδων σε αθλητικές διοργανώσεις νερού και σωστικές επιχειρήσεις.
2.               Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστών Θάλασσας (ΕΕ-ΝΘ): Η πρόσληψη και αξιοποίηση φυσικών προσώπων ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών είναι προαιρετική για τη λήψη βεβαίωσης λειτουργίας σχολής εκπαίδευσης ναυαγοσωστικής θάλασσας. Η σχολή που δεν δύνανται ή δεν επιθυμεί να πιστοποιεί εκπαιδευτές, δεν απαιτείται να προσκομίσει τίτλους σπουδών Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών. Ως ΕΕ-ΝΘ της σχολής ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Κάτοχος Διπλώματος ΕΕ-ΝΘ από ΕΕΟΝ της αλλοδαπής.
3.               Δικαιολογητικά σπουδών για τους Εκπαιδευτές:
a.      Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών Θάλασσας (Ε-ΝΘ) για την εκπαίδευση Ναυαγοσωστών Θάλασσας. Ως Ε-ΝΘ ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και επιπλέον πιστοποιητικά Πρώτης Βοήθειας (ΠΒ) και το δίπλωμα ΝΘ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής σε ισχύ. (3) Κάτοχος διπλώματος σε ισχύ «Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστών Θάλασσας» για την εκπαίδευση ναυαγοσωστών θάλασσας από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.
b.      Εκπαιδευτής Διασωστών Νερού (Ε-ΔΝ). Ως Ε-ΔΝ ορίζεται κάθε πρόσωπο που κατέχει ένα από τα παρακάτω: (1) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ, με ειδικότητα τη ναυαγοσωστική ή τη διάσωση στο νερό. (2) Πτυχίο ή Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών της ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής αναγνωρισμένης από το ΔΟΑΤΑΠ με ειδικότητα «κολύμβηση» ή «υδατοσφαίριση» ή «συγχρονισμένη κολύμβηση» ή «τεχνική κολύμβηση» και τα πιστοποιητικά ΠΒ και ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.  (3) Κάτοχος διπλώματος Ε-ΔΝ από ΕΕΟΝ της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.

4 comments:

  1. Το επαγγελματικό περίγραμμα του Εκπαιδευτή και Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, αποτελεί κοινή λογική τόσο στους σημαντικούς οργανισμούς όσο και σε μικρότερους σε μη αναπτυγμένες χώρες. Είναι αρνητική πρωτοτυπία της Ελλάδας, να μην μπορεί μια σχολή ναυαγοσωστικής να πιστοποιεί και αξιοποιεί διδακτικό προσωπικό εκτός ΤΕΦΑΑ. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άξιων συναδέλφων, σε πολλές Ελληνικές σχολές που δεν έχει τελειώσει το ΤΕΦΑΑ και θα μπορούσε να διδάξει την ναυαγοσωστική. Για την ακρίβεια, οι σχολές έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους, και αξιοποιούν αυτά τα άτομα προκειμένου να εκπαιδεύσουν υποψηφίους ναυαγοσώστες. Από την άλλη μεριά, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας προσποιείται ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Έτσι, άξιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα, αφού ο νόμος δεν τους επιτρέπει να θεωρούνται Εκπαιδευτές και Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών. Ας πάψει επιτέλους το Υπουργείο Ναυτιλίας να προσποιείται ότι οι σχολές εφαρμόζουν τον νόμο κατά την εκπαίδευση.

    Ομοίως, επειδή είναι μικρή η Ιουδαία του κλάδου μας, όλοι γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες σχολές, ο πραγματικός διευθυντής είναι ο ιδιοκτήτης της σχολής ανεξάρτητα από το αν είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ή όχι. Για αυτό συμφωνώ με την αντικατάσταση του όρου "διευθυντής σπουδών" με τον διοικητικό "διευθυντή", ώστε να μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να μπορεί να διευθύνει νόμιμα την σχολή του. Επίσης, συμφωνώ με την ανάγκη θέσπισης ορισμένων προϋποθέσεων ως τυπικά προσόντα ώστε ο διευθυντής να έχει μια συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο. Αυτό δημιουργεί μια ουσιαστική μεταβατική περίοδο που προστατεύει όσους δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τώρα με το παλαιό καθεστώς αλλά και όσους επιθυμήσουν να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

    Ελευθερία Αβραμίδου, DipEd, BEd, BSc
    Εκπαιδεύτρια SLSA GB, STA, ASA, BST
    Diploma Award, Royal Life Saving Society Commonwealth
    eleftheriaavramidou@hotmail.com

    ReplyDelete
  2. Σημαντικές διατάξεις που επιτρέπουν σε επαγγελματίες του χώρου που η ισχύουσα νομοθεσία είχε αφήσει στο περιθώριο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου επιτρέπεται σε πιστοποιημένους εκπαιδευτές εκπαιδευτών και εκπαιδευτές σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα (διάσωση, ναυαγοσωστική, πρώτη βοήθεια, απινιδισμός κτλ) να διδάξουν. Εκτός από την Ελλάδα! Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι θα πρέπει να ενσωματώσει στις διατάξεις όσα προβλέπει η Συνθήκη της Μπολόνια για την ελεύθερη διακίνηση και επαγγελματική δραστηριοποίηση των επαγγελματιών της ναυαγοσωστικής σε κάθε βαθμίδα (διευθυντής, εκπαιδευτής και εκπαιδευτής εκπαιδευτών, ναυαγοσώστης). Συμφωνώ με όσα ορίζονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

    ΝΗΡΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
    nireasathna@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα υγρού στίβου, πρέπει να έχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση, είτε έχοντας παρακολουθήσει το μάθημα "ναυαγοσωστική" ή "εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική" είτε ανάλογες πιστοποιήσεις εκτός πανεπιστημίου, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως διευθυντές και εκπαιδευτές σχολών ή απλοί ναυαγοσώστες. Θεωρώ σημαντικές επίσης τις προσθήκες προϋποθέσεων για την αξιοποίηση ατόμων ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτές σε μια σχολή ναυαγοσωστική, σύμφωνα με όσα ισχύουν σε όλους τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς φορείς του κόσμου.




    Argyris Toubekis


    Assistant Professor
    Kapodistrian University of Athens
    Faculty of Physical Education & Sport Sciences

    ReplyDelete
  4. Ένας εκπαιδευτής για να βγάλει άξιους μαθητές πρέπει να είναι ο καλύτερος! Έτσι μόνο θα εμπνεύσει και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση. ´Εχοντας τα κατάλληλα εφόδια θα κερδίσει τον σεβασμό των μαθητών του.

    ReplyDelete